Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) övertog på tisdagen stafettpinnen av Tjeckiens vice premiärminister Marian Jurečka, för att i vår leda miljörådet .

Sverige måste medla i EU-fråga man själv kritiserar

BRYSSEL 21 december 2022

EU-länderna ställde sig på tisdagen positiva till en ny lag som ska återställa skadade ekosystem i unionen. Men frågan om finansiering, och hur mycket målen ska anpassas till nationella förhållanden, lär bli knäckfrågor i kommande förhandlingar – som ska ledas av ett kritiskt Sverige.

EU:s miljöministrar uttryckte på tisdagen sitt stöd för en naturrestaureringslag som för första gången ska fastställa juridiskt bindande mål för att återställa ekosystem som skogar, marker och vatten i EU. 

Förslaget presenterades av EU-kommissionen i juni och sätter upp mål för naturrestaurering för 20 procent av Europas land- och havsområde till 2030. Det är också framför allt den här lagen som ska få EU att leva upp till målen i den nya globala uppgörelsen om biologisk mångfald som i veckan antogs i Montreal.

Tisdagens diskussion var miljöministrarnas första om förslaget. 

– Texten är ambitiös, utan tvekan, och dess genomförande kommer att kräva intensiva ansträngningar och mycket pengar. Vi behöver realistiska mål som klarar utmaningarna, sade den tjeckiska ministern Marian Jurečka, enligt Agence Europe.

En grupp medlemsländer – Luxemburg, Frankrike, Belgien, Estland, Slovenien, Italien, Danmark och Tyskland – stödde, enligt Euobserver, ett snabbt genomförande av lagen. Vissa ville till och med ha högre mål än förslaget. 

Ministrarna betonade under diskussionen samtidigt vikten av att ta hänsyn till de specifika nationella och lokala förhållandena och utgångspunkterna i de olika medlemsstaterna och insisterade på att medlemsstaterna bör ges en stor grad av flexibilitet. 

Kritiskt Sverige intar neutral medlarroll

Sverige, som om en dryg vecka tar över ordförandeskapet av EU:s ministerråd och därmed kommer leda rådets möten det kommande halvåret, är ett av de länder som har ställt sig kritisk till förslaget, inte minst för oro att det kan komma att hota det nationella självbestämmandet över skogsfrågor. 

Inför tisdagens möte underströk miljöminister Romina Pourmokhtari (L) dock Sveriges roll som medlare i de kommande förhandlingarna. 

– De svenska ståndpunkterna har under lång tid framgått men när man är ordförande är tanken att man ska samla in rummet och ro besluten i hamn. Det är det som kommer att vara fokus under det svenska ordförandeskapet, även vad gäller naturrestaureringslagen, sade hon på väg in till mötet.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret