Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Försvarsminister Pål Jonson (M) representerade det svenska ordförandeskapet i torsdagens debatt i EU-parlamentet inför toppmötet med Ukraina.

Inför Ukrainatoppmötet: EU lovar ytterligare miljoner i stöd

BRYSSEL 2 februari 2023

EU lovar ytterligare stöd och hjälp till Ukraina inför ett unikt toppmöte i Kiev. – Detta för det totala stödet från EU och dess medlemsländer till Ukraina till närmare 50 miljarder euro, säger försvarsminister Pål Jonson. Samtidigt vill EU-parlamentariker se mer vapen till Ukraina, fler sanktioner mot Ryssland och en tydlig väg till EU-medlemskap.

I morgon fredag äger det första EU-Ukrainatoppmötet rum efter den ryska invasionen för snart ett år sedan. Till mötet i Kiev tar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med sig över hälften av kommissionärerna. Inför mötet lovar man ytterligare stöd.

– Vi annonserar ett nytt stödpaket värt 400 miljoner euro, sade budgetansvarige EU-kommissionär Johannes Hahn i EU-parlamentet som på torsdagen debatterade toppmötet.

Han lovade även att kommissionen snart kommer förslå att den tillfälliga tullfrihet som man införde vid krigsutbrottet på ukrainska exportvaror till EU ska förlängas och att Ukraina tillsvidare inte ska behöva betala för de EU-program man deltar i.

Diskutera EU-medlemskap

På toppmötet ska man diskutera Ukrainas arbete med att närma sig EU-medlemskap och kommissionär Hahn menade att landet genomför reformer i det syftet ”i hög fart” trots de ryska attackerna.

Även försvarsminister Pål Jonson (M), som representerade det svenska ordförandeskapet under parlamentsdebatten, var imponerad.

– I morgon ska EU-ledarna upprepa vårt stöd och uppmuntran till Ukrainas reformansträngningar som är synnerligen imponerande med tanke på det svåra läget, sade Jonson.

EU-kommissionär Hahn lovar bistå landet att uppfylla de krav som finns för medlemskap men varnade för att det inte handlar om ett sprinterlopp utan ett maraton.

– Rysslands militära aggression har visat att Ukraina hör hemma i EU, sade Hahn som inflikade att alla steg framåt i frågan om Ukrainas eventuella EU-medlemskap kräver enhällighet bland de nuvarande medlemsländerna.

En halv svensk statsbudget i stöd

Enligt försvarsminister Jonson har EU och dess medlemsländer hittills stött Ukraina med 37 miljarder euro. Det total militära stödet uppgår till 12 miljarder euro.

– Detta för det totala stödet från EU och dess medlemsländer till Ukraina till närmare 50 miljarder euro, sade Pål Jonson.

50 miljarder euro, eller närmare 570 miljarder kronor, är nästan en halv svensk statsbudget för ett år.

Ryssland betala reparationskostnader

Johannes Hahn sade att kommissionen utreder möjligheterna att låta Ryssland betala reparationskostnader till Ukraina efter kriget. Detta kan ske genom att den ryska centralbankens tillgångar i EU och allierade länder beslagtas. Ryska oligarker på sanktionslistorna kan även de bli av med sina frysta tillgångar för ändamålet.

– Det är juridiskt sett ingen enkel uppgift men jag anser att det moraliska och politiska kravet är tydligt och måste följas upp i enlighet med detta, sade Hahn.

Överväldigande stöd

Från parlamentarikerna kom uppmaningar om ytterligare stöd till Ukraina och att målet är att landet vinner kriget över Ryssland.

– Ukraina måste vinna kriget. Vi måste fortsätta vårt omfattande stöd så länge som krävs. Det handlar om politiskt, militärt, finansiellt och humanitärt stöd, sade den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikern Michael Gahler.

Flera parlamentariker, inte minst från forna kommunistländer, underströk vikten av att Ukraina får konkreta utfästelser om ett framtida EU-medlemskap.

– Ukraina måste bjudas in till medlemskapsförhandlingar […] i år. Vårt mål är att ge Ukraina EU-medlemskap innan slutet av detta årtionde, sade den liberalkonservativa litauiska parlamentarikern Rasa Juknevičienė.

Sällan har enigheten varit så stor i EU-parlamentet som i Ukrainafrågan. Endast några ledamöter på yttersta politiska höger- och vänsterkanterna uppmanade att sluta förse Ukraina med vapen och istället fredsförhandla med Ryssland.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret