Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige hade lägsta överdödligheten under coronapandemin i EU

BRYSSEL 6 mars 2023

I inget annat EU-land ökade antalet dödsfall så lite som i Sverige under coronaåren 2020-2022. Det visar siffror som SCB/SvD tagit fram.

Statistiska centralbyrån SCB har på uppdrag av Svenska Dagbladet räknat ut den så kallade överdödligheten under coronaåren 2020-2022 i EU-länderna och EES-länderna Norge, Schweiz och Liechtenstein. Siffran inbegriper alla som dött, även av andra orsaker än covid-19.

Resultatet är Sverige hade den lägsta överdödligheten av alla. Det genomsnittliga antalet dödsfall per år under 2020-2022 var en ökning med 4,4 procent jämfört med de tre föregående åren. Den största ökningen i antalet dödsfall under pandemiåren hade Bulgarien och Slovakien

”Trubbigt mått”

SvD skriver att överdödlighet – alltså hur många fler personer som dör under en given period jämfört med en annan – är ”ett relativt trubbigt mått”. Detta eftersom det inte tar hänsyn till hur åldersfördelningen i olika länder ser ut eller om befolkningen ökar eller minskar över tid.

– Sedan är dödlighet inte hela svaret på vilken effekt en pandemi haft i olika länder. Överdödlighetsmåttet har svagheter och beror rätt mycket på hur befolkningsstrukturen ser ut i olika länder. Men hur som helst, när det gäller det här måttet så har ju Sverige uppenbarligen klarat sig ganska bra, säger tidigare statsepidemiolog Anders Tegnell till SvD.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret