Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar i morgon tisdag Finland som försvarsalliansens 31a medlem. Arkivbild.

Finland välkomnas in i Nato som fullvärdig medlem

BRYSSEL 3 april 2023

Finland blir Natos 31:a medlemsland. – Det är historiskt för Nato och för Finland, säger Natochefen Jens Stoltenberg som anser att det är hög tid att även den svenska ansökan nu slutligen godkänns.

När Natoländernas utrikesministrar i morgon tisdag och på onsdag träffas i vid högkvarteret utanför Bryssel är det första gången som Finland är med som fullvärdig medlem.

– Det kommer att bli en bra dag för Finlands säkerhet, nordisk säkerhet och för Nato som helhet, sade försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens på måndagen.

Han pekade på att Natos gräns mot Ryssland nu fördubblas i och med Finlands inträde.

– Finland bidrar till alliansen betydande vältränade och välutrustade militära styrkor med en stor arméreserv, sade Stoltenberg som även berömde Finland för den stora beredskapen i samhället.

Finland blir Natos 31a medlemsland.

Också Sverige säkrare

Att Finland blir fullvärdig medlem är något som också är bra för Sverige som inte fått sin ansökan ratificerad av de två Natoländerna Ungern och Turkiet.

– Sverige är i högsta grad en del av Nato. Det är otänkbart att det skulle kunna ske några militära hot eller attacker mot Sverige utan att Nato reagerar, i synnerhet med Finlands om medlem, sade Stoltenberg.

Han tillade att Sverige enligt hans uppfattning uppfyllt de turkiska kraven från förra året men att han prioriterat att få med Sverige ”så snart som möjligt”.

– Det är hög tid att slutföra även Sveriges anslutningsprocess. Det är min position, sade Jens Stoltenberg

Dörren öppen även för Ukraina

På Natomötet deltar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba som redogör för utvecklingen på marken. Ministrarna ska även diskutera en mer långsiktig plan på hur Nato kan stödja Ukraina även efter krigets slut.

– [Ministrarna ska diskutera hur Ukraina] kan röra sig närmare Nato. Natos position är oförändrad och den är att Ukraina kommer bli medlem i alliansen. Samtidigt måste alla förstå att huvudfokus nu är att se till Ukraina segrar som ett självständigt och oberoende land i Europa, sade Stoltenberg.

Kina-diskussion

På dagordningen står även en diskussion om Kinas och Rysslands närmande till varandra.

– Det vore ett stort misstag för Kina att tillhandahålla Ryssland [vapen], sade Jens Stoltenberg

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret