Tyskland vill ha EU-sanktioner mot ryskt uran
BRYSSEL 17 april 2023Den tyska regeringen vill att ryskt uran till kärnkraft ska ingå i EU:s nästa sanktionspaket. – Kärnkraftsteknik är ett extremt känsligt område och Ryssland kan här inte längre betraktas som en pålitlig partner, säger den tyske ekonomi- och klimatministern Robert Habeck.
Enligt den tyska regeringen använder sig Ryssland av energiberoende för att utöva påtryckningar och vill därför stegvis fasa ut EU:s beroende av rysk atomkraft.
– Förbundsregeringen har nu därför uttalat sig till EU-kommissionen för att inkludera den civila kärnsektorn. Detta bör ingå in nästa sanktionspaket, sade den tyske ekonomi- och klimatministern Robert Habeck till den tyska nyhetsbyrån DPA.
Ryssland tillhandahåller bland annat uran till kärnbränslestavar och lagrar radioaktivt avfall på sitt territorium.
– Kärnkraftsteknik är ett extremt känsligt område och Ryssland kan här inte längre betraktas som en pålitlig partner, sade Habeck.
Ekonomi- och klimatministerns statssekreterare Sven Giegold skriver på twitter att det tyska förslaget förhandlas bland EU-länderna de kommande veckorna och att det har stöd av fler andra medlemsländer, inte minst i Östeuropa.
”Frankrike och andra länder ska vi försöka övertyga med övergångsfrister”, skriver Giegold.
Enligt Euratoms försörjningsbyrås årsrapport för 2021 stod Ryssland för knappt en femtedel av det uran som användas i kärnkraftverk i EU-länderna. (Se grafik nedan.)
I Tyskland har precis de sista kärnkraften stängts ned. Frankrike är med sina 56 kärnreaktorer EU:s klart största producent av atomenergi. (Se karta nedan.)
Hittills har tio sanktionspaket mot Ryssland för dess aggressionskrig mot Ukraina införts. Där finns förbud – i olika omfattning – av import av ryskt kol, olja och naturgas.
Enligt Energimyndigheten, som hänvisar till Vattenfall och Uniper, importeras inte längre något ryskt kärnbränsle till svenska reaktorer.