Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Simona Mohamsson, kandidat till Europaparlamentet (L)
 och Carl Otto Engberg, förbundsordförande HBT-liberaler.

Debatt: Straffa EU-länder som hotar HBTQI-personers frihet

Simona Mohamsson (L) och Carl Otto Engberg (L) 25 september 2023

Den europeiska unionen har ett ansvar gentemot unionens HBTQI-personer. I EU-valet lovar vi liberaler att ta strid för ett Europa, där du kan hålla din partners hand oavsett om det är på gatorna i Sverige eller i Polen. EU-länder som diskriminerar HBTQI-personer måste kunna straffas hårt ekonomiskt, inte bara fortsätta hämta ut EU-bidrag. Det skriver Simona Mohamsson, kandidat till Europaparlamentet (L)
 och Carl Otto Engberg, förbundsordförande HBT-liberaler.

Om mindre än 300 dagar är det val till Europaparlamentet. Den europeiska unionen grundades på värderingar om fred och frihet. Men det är tydligt att friheten inte gäller alla. 

HBTQI-personers frihet hotas av europeiska stater som går i allt mer auktoritär riktning. I land efter land i Europa så kränks HBTQI-personers rättigheter. Polen har infört flera hundra ”HBTQ-fria zoner”, i Italien underkänns hbtqi-personer som föräldrar och Ungern förbjuder information om homosexualitet för minderåriga. Att de här staterna får demonisera och diskriminera HBTQI-personer skadar människor och skapar ett stängt Europa. 

När dina mänskliga rättigheter kränks behöver du modiga politiker som tar strid, som tar strid för din rätt vara den du är. Om du är en tjej som är kär i en tjej, så ska ni kunna gå hand i hand på gatorna i alla Europas länder. Europa ska vara för dig. Så är det inte idag, och det är oacceptabelt.

EU får inte vara svarslös

Den europeiska unionen har ett ansvar att axla rollen som den globala frihetens beskyddare och vara en stark röst för mänskliga rättigheter i världen, men då måste man också sopa rent framför egen dörr. EU ställer idag upp höga krav för att släppa in nya medlemsländer när det gäller respekt för mänskliga rättigheter, men när man väl är medlem så har EU för få möjligheter att straffa länder som diskriminerar minoriteter. Man står svarslös, och HBTQI-personer fortsätter förtryckas. EU-länder som diskriminerar HBTQI-personer måste kunna straffas hårt ekonomiskt, inte fortsätta hämta ut EU-bidrag. Vi måste också stärka EU:s diskrimineringsskydd och se till att regnbågsfamiljer erkänns i hela EU. 

Det är tydligt att HBTQI-personers frihet är under attack i Europa och det är dags för liberala politiker att slå tillbaka. Det är fruktansvärt hur HBTQI-personer behandlas i stora delar av Europa och vi måste straffa länder som förtrycker HBTQI-personer. EU ska vara ett samarbete som bygger på värderingar om varje människas frihet, inte en bankomat som fortsätter trycka ut pengar oavsett hur mycket länder diskriminerar minoriteter. 

Vi tar striden

Den europeiska unionen har ett ansvar gentemot unionens HBTQI-personer, att visa dem att deras frihet är lika högt värderad som alla andras. Dags att ge Europa muskler för att dra tillbaka bidrag som betalas ut till länder som kränker sina egna medborgare och avlägsna dessa länders rösträtt i ministerrådet.

I Europavalet lovar vi liberaler att ta strid för öppet och fritt Europa. Det är slut med att möta högernationalistiska regeringar i Europa med silkeshandskar. Vi lovar att ta strid till Europa för dig. Vi lovar att ta strid för ett drömmarnas Europa, där du kan hålla din flickväns hand oavsett om det är på gatorna i Sverige eller i Polen.

Simona Mohamsson
Kandidat till Europaparlamentet (L)


Carl Otto Engberg
Förbundsordförande HBT-liberaler

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret