Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentet fördömer den ungerske premiärministern Viktor Orbáns veto mot att sätta upp en Ukrainafond på 50 miljarder euro.

Kritiskt EU-parlament: Dags för nästa steg mot Ungern

BRYSSEL 18 januari 2024

EU-parlamentet vill att medlemsländerna utreder om Ungern brutit mot unionens regler och grundläggande värderingar till den grad att landets rösträtt i EU borde dras in. Parlamentet ska samtidigt överväga rättsliga åtgärder mot EU-kommissionen för dess beslut om att ge miljardbelopp i EU-stöd till Ungern. Alla svenska partier utom SD stödde beslutet.

EU-parlamentarikerna röstade på torsdagen med siffrorna 345 för, 104 mot och 29 som avstod för en resolution som åter uttrycker stark oro över den demokratiska utvecklingen i Ungern.

"Parlamentet fördömer den ungerska regeringens medvetna, fortsatta och systematiska försök att undergräva EU:s grundläggande värden enligt artikel 2 i EU-fördraget", heter det.

Parlamentet tog i 2018 det historiska steget att inleda ett så kallat artikel-7.1-förfarande mot Ungern för den nationalkonservativa regeringen under Viktor Orbáns underminering av grundläggande demokratiska fri- och rättigheter och rättsstaten. Beslutet har endast lett till att Ungern vid ett antal tillfällen utfrågats av andra EU-länder i ministerrådet. Ungern har fått backning av Polen som också befinner sig i ett artikel-7.1-förfarande. Polen fick dock nyligen en ny regering som lovat att följa de reglerna man åtagit sig i och med EU-medlemskapet.

I torsdagens resolution kräver EU-parlamentet att medlemsländerna fastställer huruvida Ungern "på ett allvarligt och ihållande sätt har åsidosatt" de principer som ligger till grund för EU-samarbetet och samlas under artikel 2 i fördraget (se faktarutor nedan). Detta skulle ske i ett artikel-7.2-förfarande som, om det blev verklighet, bland annat kan beröva Ungern dess rösträtt i EU.

Utreda EU-stöd till Ungern

I slutet av 2022 beslutade EU-kommissionen att frysa utbetalningar av en rad EU-stöd till Ungern med hänvisning till bland annat brister i rättsväsendets oberoende, akademisk frihet och hbtq-personers rättigheter. Strax innan jul i fjol meddelade kommissionen att Ungern levt upp till de krav som ställts när det gäller rättsväsendet för att drygt tio miljarder euro ska frigöras.

I sin resolution ifrågasätter dock parlamentet kommissionens beslut och uppmanar den att ompröva det.

"Parlamentet anser att Ungern inte ens efter den senaste tidens reformer uppfyller den standard för rättsväsendets oberoende som fastställs i stadgan"

Ledamöterna menar att inga pengar bör betalas ut så länge inte Ungern lever upp till alla de krav som ställts för alla områden. Parlamentet kommer nu ge sitt utskott för rättsliga frågor i uppdrag att utreda huruvida man ska vidta rättsliga åtgärder, såsom en stämning vid EU-domstolen, mot kommissionen för beslutet att frigöra EU-stöd till Ungern.

Fördömer Orbáns "utpressning"

Vid EU-toppmötet i december blockerade den ungerske premiärministern Viktor Orbán ett beslut om att ge Ukraina en stödfond på upp till 50 miljarder euro. Orbáns agerande fördöms skarpt av EU-parlamentet som menar blockeringen gjordes med "stor respektlöshet och i strid mot EU:s strategiska intressen".

"Parlamentet påpekar att EU absolut inte kan ge efter för utpressning", heter det i resolutionen.

Stödde av de flesta svenskar

Av de närvarande svenska EU-parlamentarikerna röstade alla för resolutionen förutom Sverigedemokraternas John Nissinen och den politiske vilden Peter Lundgren.

– Jag är glad att vi fick igenom en skarpt formulerad resolution. Det är ett starkt ifrågasättande av inte bara Ungerns brister i demokrati och rättsstat utan också av kommissionens hantering av Ungern, sade Malin Björk (V) i ett uttalande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret