Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) och Abir Al-Sahlani (C).

Nytt klimatmål blir debatt i EU-parlamentet

BRYSSEL 2 februari 2024

Under årets andra plenarsession ska EU-parlamentarikerna debattera ett nytt klimatmål för 2040 och de pågående bondeprotesterna.

EU har i dag två skarpa klimatmål, ett till 2030 och ett till 2050. I nästa vecka ska EU-kommissionen lägga fram sin syn på hur ett delmål för 2040 bör se ut. Frågan kommer att diskuteras av EU-parlamentarikerna som samtidigt har plenarvecka i Strasbourg.

– Förhoppningsvis kommer grundförslaget ifrån kommissionen åtminstone vara 90 procent [minskning av klimatutsläppen till 2020], sade EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) under en digital pressträff på fredagen.

Han ser det som en "självklarhet" att alla statliga subventioner till fossila bränslen stoppas och förespråkar ett snart försäljningsstopp för bensin- och dieselbilar.

– Om vi ska närma oss klimatneutralitet 2040 så är det ganska orimligt att vi säljer bensin och dieselbilar nu. Så vi skulle vilja se ett stopp 2025, sade Holmgren.

Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani pekar på att 2040-målet blir ett väldigt viktigt steg mot att förverkliga det internationella Parisklimatmålet.

– Det här ju väldigt viktigt för att klimatförnekarna och de som lever i en annan dimension av världen än den vi upplever och vetenskapen pratar om, de har slutat lyssna på argument och därför blir [kommissionens meddelande] otroligt viktigt och debatten i EU-parlamentet kommer att bli också väldigt viktig, sade Al-Sahlani.

Båda varnar för att parlamentets största partigrupp, konservativa och kristdemokratiska EPP, rör sig närmare nationalkonservativa ECR:s och nationalistiska ID:s motstånd mot ytterligare klimatåtgärder.

Kommissionens så kallade meddelande är inget skarpt förslag utan väntas måla upp ett antal scenarier för 2040 om vad som behöver göras för att nå det lagstadgade EU-målet om att bli klimatneutralt 2050.

Bondeuppror

På onsdag debattera EU-parlamentarikerna den aktuella frågan med pågående lantbruksprotester runt om i unionen.

Miljöpartiets Pär Holmgren anser att miljörörelsen ofta hamnat i skottgluggen för protesterna men att detta är en nidbild.

– Vi står helt på bönderna sidor, sade Holmgren och pekade på motståndet mot frihandelsavtal som Mercosur med länder i Sydamerika.

Han menar att man måste skapa förutsättningar för att bönder ska få bättre betalt och att de i dag sitter fast i ett beroende av fossila drivmedel, konstgödsel och stora insatsvaror.

– Vi har byggt upp en matproduktion där de stora vinsterna oftast gör i livsmedelshandeln eller i grossistleden. Inte hos producenterna. Vi måste se till att vi förändrar de förutsättningarna, sade Holmgren.

Centerpartiets Abir Al-Sahlani anser att ett stort problem ligger i en "överbyråkratisering" från EU för lantbrukarna och vill göra det enklare för inte minst mindre producenter.

– Hade vi kunnat göra det enklare att vara lantbrukare så tror vi i Centerpartiet att många fler hade kunnat också se en framtid i den näringen, sade Al-Sahlani.

Ukraina och spioneri

EU-parlamentarikerna ska i nästa vecka även hålla en debatt med anledning av den stundande tvåårsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina där de väntas kräva att mer görs.

– Stödet till Ukraina är fundamentalt för Europas framtid. Det går inte att understryka tillräckligt, sade Abir Al-Sahlani som varnade för en tilltagande krigströtthet.

Ledamöterna ska även debattera avslöjandet om att Ryssland via den lettiska EU-parlamentarikerna Tatjana Ždanoka haft en spion i församlingen sedan åtminstone 2004.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret