Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Göran Arrius, Saco, tror att Slow Politics-koncept skulle vara något i EU-valet.

Gästkrönika: Stärk demokratin rösta i EU-valet

16 februari 2024 | Göran Arrius

Det är ett demokratiskt problem att EU-politiken diskuteras relativt lite i Sverige och att valdeltagandet är lågt. En konstruktiv och resonerande EU-debatt skulle kunna öka intresset och valdeltagandet. Här behövs ett Slow Politics-koncept. Det skriver gästkrönikören Göran Arrius, ordförande Saco.

I juni är det val till Europaparlamentet. I oroliga tider är det viktigare än någonsin att värna demokratin och rent konkret bidra till ett högt valdeltagande. Därför står uppmaningen att rösta högst upp i Sacos valplattform till EU-valet– och vi kommer att driva frågan fram till valdagen.

Europa och världen har förändrats på många sätt sedan förra valet 2019. Covidpandemin, klimatkrisen och inte minst Rysslands invasion av Ukraina har ändrat fokus för politiken. EU-samarbetet har återigen blivit vad det en gång syftade till - en avgörande faktor för fred och säkerhet. Lika viktigt är EU för sysselsättningen och återhämtningen efter pandemin. Samarbetet är också avgörande för en rättvis grön omställning som behöver öka takten.

Men EU har också stora utmaningar. Den stora utvidgningen i början av 2000-talet var ett steg mot att stärka demokratin och sammanhållningen i Europa. Villkoren för EU-medlemskapet när det gäller demokrati, ekonomi och politik var en garanti för en stärkt demokratisk utveckling. 

Idag ser vi tyvärr tecken på tillbakagång i många EU-länder vad gäller grundläggande demokratiska och rättsstatliga principer. Det är oroande och riskerar att skada EU:s sammanhållning och handlingskraft.
Inför valet är det också nödvändigt att se att EU är idag är ett helt annat och mycket mer djupgående samarbete än vad det var när Sverige blev medlemmar i unionen.

Svensk politik och EU-politik är inte längre två olika saker. Det är ett demokratiskt problem att EU-politiken diskuteras relativt lite i Sverige och att valdeltagandet är lågt. En viktig målsättning för Saco är därför att bidra till en konstruktiv och resonerande politisk EU-debatt och därmed öka intresset och valdeltagandet – ta det finska presidentvalet som ett föredöme. Saco kommer under våren att agera inom ramen för vårt Slow Politics-koncept.

Prioriterade frågor för Saco i EU-parlamentsvalet

Gå och rösta
Ett högre valdeltagande i EU-valet skulle stärka demokratin. Saco vill uppmana alla förbundens medlemmar och alla röstberättigade i Sverige att gå och rösta. Saco vill också bidra till en nyanserad och initierad debatt.

Demokrati, fred och säkerhet
EU-samarbetet syftar i grunden till fred och säkerhet men också ekonomisk utveckling. Demokrati och grundläggande mänskliga och fackliga rättigheter är inte längre en självklarhet i Europa eller i världen. EU-samarbetet är mycket viktigt för att stärka demokrati, fred och säkerhet. Detta är det starkaste argumentet för varför Sverige ska vara en aktiv medlemsstat i EU.

Stärk EU:s konkurrenskraft genom grön omställning
Ett ökat EU-samarbete krävs för att snabba på Europas gröna omställning. Satsningar på infrastruktur, kompetensutveckling och ny teknik är ett ansvar för de enskilda staterna men också för EU. 

Omställningen måste ta hänsyn till människors olika levnadsvillkor för att inte skapa motsättningar. Länder har också olika förutsättningar för de investeringar som krävs för att genomföra omställningen. 

Därför måste medlemsstaterna och EU gemensamt säkerställa den gröna omställningen vilken kommer att vara avgörande för både Sveriges och Europas konkurrenskraft. 

2024 har kallats supervalåret. Det finns sådant som är på djupet oroande – till exempel valutgången i USA. Men det är svårare för oss att påverka. Så låt oss gemensamt påverka det vi kan – till exempel valet till Europaparlamentet. 

Det är därför Saco satsar mer än någonsin på ett högt valdeltagande i våra medlemsgrupper - för att göra vad vi kan för en stark demokrati. Har vi inte det, hamnar allt i ett annat ljus.

Göran Arrius
Gästkrönikör
Ordförande Saco

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret