Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Skillnaden mellan de rikaste och fattigaste EU-länderna minskar

BRYSSEL 26 mars 2024

Sverige kommer på sjätte plats i EU:s BNP-liga per capita, klart över EU-snittet, men efter Danmark och före Finland. Inte mycket har hänt med vilka länder som ligger över och under EU-snittet på tio år. Däremot har den ekonomiska skillnaden mellan EU-länderna minskat.

I förhållande till antalet invånare låg värdet på tio EU-länders bruttonationalprodukt, BNP, över EU-snittet 2023. Det visar preliminära siffror från Eurostat på tisdagen. Det är i princip samma länder, förutom Italien som halkat under EU-snittet och Malta som tagit sig över, som låg i topp för tio år sedan. Listan toppas av Luxemburg med Sverige och Belgien på delad sjätte plats. 

Landet med lägst köpkraftsjusterad BNP per capita är som för tio år sedan; Bulgarien. Det hindrar inte att landet samtidigt blivit rikare jämfört med 2013 men eftersom övriga länder blivit ännu rikare så blir Bulgarien kvar på listans botten. Snäppet över Bulgarien finns numera Grekland som fått se sin relativa köpkraft minska under samma period från 72 procent av EU-snittet till 67 procent.

En annan effekt som uppstått över tid är att EU-ländernas BNP per capita närmat sig EU-snittet, att de skett en utjämning mellan de rikaste ländernas befolkningar och de fattigaste EU-ländernas befolkningar. 13 av de 16 fattigaste EU-länder och 8 av de 11 rikaste länderna är idag närmare EU-snittet än för tio år sedan. Se de enskilda ländernas förändring mellan 1995 till 2023 nedan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret