Riksdagen invänder inte längre mest mot EU-förslag
BRYSSEL 25 oktober 2024Sveriges parlament har under många år klagat mest i EU på nya förslag från kommissionen. Men nu har ett annat lands parlament gått om.
mot förslag på nya EU-lagar för att de ansetts bryta mot den så kallade subsidiaritetsprincipen som säger att lagar ska stiftas så nära medborgarna som möjligt. Med andra ord att riksdagen anser att EU-förslaget bör dras tillbaka eller göras om.
Men när EU-kommissionen nu gjort sin över EU-arbetet i medlemsländerna för 2023 är riksdagen inte längre i topp. Istället var det de två kamrarna i Italiens parlament som gjorde flest invändningar mot nya EU-förslag: nio. Riksdagen gjorde under 2023 "endast" fem invändningar. Tillsammans stod Sverige och Italien för närmare två tredjedelar av de 22 inlämnade subsidiaritetsinvändningarna.
Den svenska riksdagen invände mot EU-förslag om att , , , och
Tre gula kort
Om minst en tredjedel av medlemsländernas parlament (se faktaruta) gör en invändning mot ett förslag kan EU-kommissionen ompröva det. Det har skett vid tre tillfällen: 2012 om strejkrätt, förslaget skrotades, 2013 om Europeisk åklagare, förslaget ändrades och 2016 om utstationeringsdirektivet.