Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Andersdotter och Nilsson ett steg närmare makten

8 april 2010 | Beslut väntas i juni

Redan nästa år kan Sverige ha två nya ledamöter i Europaparlamentet. Ett avgörande beslut väntas vid sommarens EU-toppmöte.

Snart är de formella hindren borta för att Amelia Andersdotter (PP) från Lund och Jens Nilsson (S) från Östersund ska kunna ta plats i Europaparlamentet, därmed växer antalet svenska ledamöter till tjugo.

Först måste dock de formella hindren klaras av. Ett viktigt steg på vägen togs på onsdagen när Europaparlamentets konstitutionsutskott sade ja till att snabba upp processen genom att inte inkalla ett särskilt konvent. Istället ska frågan behandlas under EU:s toppmöte i juni.

Om Europaparlamentet vid sin slutbehandling i maj följer utskottets förslag kommer de nya ledamöterna att kunna inta sina platser redan nästa år efter att EU-ländernas parlament godkänt förändringen.

Förslaget att utöka parlamentet med 18 platser tillkom förra året med villkoret att Lissabonfördraget först måste antas, vilket skedde senare på hösten. Tolv EU-länder, varav Sverige ges två platser, får dela på de nya mandaten medan Tyskland som enda land får tre platser färre. Det sker dock först vid nästa parlamentsval som äger rum 2014.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret