Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-valet 2009. Valsedlar i Rydaholms bibliotek.

Sossar och moderater förlorade mest i EU-val

13 januari 2011 | Sympatisörerna svek

Socialdemokrater och moderater har mycket att vinna på ett högt valdeltagande i EU-valet. De mindre partierna gynnas däremot av lågt valdeltagande visar en undersökning.

Statsvetarna Henrik Oscarsson och Per Hedberg har i en bok som utkom i veckan jämfört de svenska EU-valen. De menar att socialdemokraterna i senaste EU-valet skulle haft 29 procent av rösterna och inte de 24,4 procent som blev resultatet om alla s-sympatisörer hade röstat. För moderaterna motsvarar det 22 procent av rösterna och inte de 18,8 procent som blev valresultatet. Även piratpartiet tillhör förlorarna.

– Mobiliseringen av de egna sympatisörerna är med andra ord särskilt viktig i samband med Europaparlamentsval. Det gäller i synnerhet för Socialdemokraterna som är det parti som alltså förlorar mest på den allmänt låga mobiliseringsgraden bland väljarna, skriver Henrik Oscarsson och Per Hedberg.

Folkpartiet och kristdemokraterna har trognare sympatisörer och därför blir effekten att de partierna får ett tydligt bättre valresultat än vad de annars skulle ha haft. I Folkpartiets fall är skillnaden stor: 13,6 procent i valresultat och 10 procent om alla ickeväljare gått till valurnorna. I Kristdemokraternas fall hade röststödet fallit från 4,7 som blev valresultatet till 3 procent, vilket inneburit att Alf Svensson inte skulle ha blivit invald i Europaparlamentet och mandatet hade gått till ett annat parti, antingen Moderaterna, Socialdemokraterna eller Piratpartiet.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret