Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Greklands finansminister Yanis Varoufakis.

Grekisk reformlista möts av europeiska huvudskakningar

BRYSSEL 9 mars 2015 | “Planerna är amatörmässiga”

Grekland hotar med folkomröstning om inte övriga euroländer godkänner en ny reformlista.

För två veckor sedan fick Grekland grönt ljus för en förlängning av sitt krisprogram under förutsättning att regeringen specificerar vilka sparåtgärder man ämnar vidta som motåtgärd för de extra krislånen.

På måndageftermiddag träffas euroländernas finansministrar i Bryssel för att bland annat diskutera den detaljerade lista på reformer som Grekland lovar att genomföra. Inför mötet hotar den grekiske finansministern Yanis Varoufakis med en folkomröstning om listan inte får godkänt.

– [Vi] är inte fastlimmade i våra stolar. Vi kan återvända till valbåsen, utropa en ny folkomröstning, sade Varoufakis till italienska tidningen Corriere della Sera på söndagen.

2011 utlovade den dåvarande premiärministern Giorgios Papandeou en folkomröstning om Greklands fortsatta medlemskap i euron. Beskedet retade upp övriga euroländer och fick då finansmarknaderna att skälva.

Listan över åtgärder, som Grekland i fredags skickade till eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem, omfattar sju punkter med bland annat ett okonventionellt förslag om att anställa turister och studenter som tillfälliga inspektörer för att skattegranska företag.

Men nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar med hänvisning till två anonyma tjänstemän som representerar långivarna att listan inte tillräcklig för att Grekland ska få de motsvarande ytterligare 67 miljarder kronorna  som förlängningen av krislånet innebär.

– Planerna är amatörmässiga och signalerar inga reella framsteg för att möta åtagandena från 20 februari, sade tjänstemännen.

Inte heller i Berlin har listan mottagits positivt.

– Den grekiska regeringen skriver brev men arbetar inte hårt tillsammans med [långivarna i] trojkan och har förlorat ännu en vecka, citerar Frankfurter Allgemeine Zeitung anonyma tyska regeringskällor.

– Den grekiska regeringen förstår uppenbarligen problemet på ett annat sätt än vi. Ett brev hit eller dit ändrar inte mycket, sade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis till tidningen.

Dombrovskis väntar sig dock inget beslut om åtgärdslistan på måndagens eurogruppsmöte. Grekland har fram till slutet av april på sig att i detalj redogöra för vilka åtgärder de vill vidta för att få krislånet på 67 miljarder kronor.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret