Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

EU ifrågasätter Googledominans

BRYSSEL 15 april 2015 | Miljardböter hotar

EU-kommissionen ryter till mot sökjätten Google som den menar missbrukar sin maktställning på nätet.

Efter år av utredning tog EU-kommissionen på onsdagen ett första formellt steg mot att dra det amerikanska IT-företaget Google in för domstol.

– Mitt mål är att se till att konsumenter och innovativa företag kan dra nytta av konkurrenskraftiga förhållanden. Dominans är inget problem i sig. Men dominerande företag har ett ansvar att inte missbruka sin starka position på marknaden. sade EU:s konkurrenskommissionär, danska liberalen Margrethe Vestager.

Sökjätten får tio veckor på sig att svara på ett så kallat meddelande om invändningar som kommissionen nu skickat.

Bakgrunden är att en rad nätföretag 2010 lämnade in en klagan till EU-kommissionen om att Google främjar sina egna tjänster framför andra alternativ när personer söker efter något via dess sökmotor.

I fjol gick Google med på att ändra visningen sökresultaten, men den dåvarande kommissionen var inte nöjd med företagets lösning.

Vestagers invändningar handlar i detta första steg om misstankar att Google utnyttjar sin dominerade ställning – företaget står för 90 procent av alla internetsökningar i EU – genom att systematiskt gynna sökresultat från sin egen prisjämförelsetjänst framför konkurrerande tjänster.

Google svarar med att de sannerligen inte instämmer i behovet att utfärda ett meddelande om invändningar och ”ser fram emot att få plädera för sin sak under de kommande veckorna”.

Margrethe Vestager meddelade även att kommissionen inleder en separat granskning av hur Google snedvrider konkurrensen med sitt mobiloperativsystem Android. Bland annat handlar det om att Google kräver att mobiltillverkare som vill använda Android förinstallerar även andra appar och tjänster från Google.

Hon sade även att kommission fortsätter övervaka huruvida Google missbrukar sin marknadsställning när det gäller sökresultat för bland annat hotell, kartor och resor.

Om Vestager inte är nöjd med Googles svar kan kommissionen dra företaget inför EU-domstolen. Om det fälls för brott mot konkurrensreglerna riskerar det böter på motsvarande tio procent av företagets samlade omsättning som i fjol var närmare 600 miljarder kronor.

EU-kommissionen har tidigare drivit en liknande fråga mot IT-företaget Microsoft som i slutänden dömdes att betala nästan fem miljarder kronor i böter.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret