Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo. Arkivbild.

Grillo får nej av EU-liberaler

BRYSSEL 10 januari 2017

Italienska populister får nobben av liberaler i EU-parlamentet men lovar att söka nya vägar.

Med bred marginal, närmare åttio procent, röstade den italienska populistiska Femstjärnerörelsens medlemmar på måndagen för att partiet ska byta partigrupp i EU-parlamentet från nuvarande EFDD där bland annat brittiska EU-fientliga Ukip och Sverigedemokraterna ingår till liberala Alde-gruppen med bland annat Centerpartiet och Liberalerna.

Men efter överväganden i Alde-gruppens högsta ledning på måndagskvällen får partiet nej.

– Jag har dragit slutsatsen att det inte finns tillräckliga försäkringar för att tillsammans driva en gemensam agenda för att reformera Europa. Det finns grundläggande skillnader inom viktiga europeiska frågor som exempelvis euron, sade Alde-gruppens ledare Guy Verhofstadt i ett Facebookklipp.    

Vill bilda ny grupp

Tidigare på måndagen hade Femstjärnerörelsens ledare Beppe Grillo skrivit ett avskedsbrev till EFDD-gruppens ledare, den tidigare brittiske Ukip-ledaren Nigel Farage, Partiet skyller efter Aldes nej på att ”etablissemanget beslutat att stoppa” dem och att ”alla tänkbara krafter var emot oss”.

”Femstjärnerörelsens delegation i EU-parlamentet kommer fortsätta sitt arbete med att bilda en oberoende politisk grupp vid nästa EU-val”, heter det i ett blogginlägg. Den nya gruppen ska enligt Grillo heta DDM (”Direct Democracy Movement”).

Om Femstjärnerörelsen hade beviljats medlemskap i Alde skulle de med sina 17 ledamöter blivit det i säklass största partiet i partigruppen eftersom de flesta liberala partier bara har en eller två ledamöter i gruppen.

Femstjärnerörelsen är Italiens näst populäraste parti i opinionsundersökningarna och har utlovat en folkomröstning om landets medlemskap i valutaunionen om man vinner nästa parlamentsval.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret