Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I dag finns ingen av världens tio snabbaste datorer i något EU-land. Arkivbild.

EU satsar miljarder på superdatorer

BRYSSEL 11 januari 2018 | Sverige inte med

En rad EU-länder och EU-kommissionen vill sätta upp ett nätverk med de snabbaste datorerna i världen men Sverige har valt att tills vidare stå utanför samarbetet.

EU-kommissionen lanserade på torsdagen en plan om att bygga ett europeiskt nätverk av så kallade superdatorer – extremt högpresterande datorer som kan användas på en rad områden.

– Detta är en av de riktigt viktiga stunderna som kan förändra framtiden. Det är ett av de bästa exemplen på europeiskt mervärde. Inget enskilt land, universitet eller företag kan göra det vi gör i dag, sade EU:s forskningskommissionär Carlos Moedas.

Superdatorer kan hjälpa till att analysera stora mängder data och exempelvis användas till att ställa individanpassade diagnoser, ta fram nya mediciner, förutspå klimatförändringar och inom försvarsindustrin.

Sverige inte med

Bakom initiativet står i nuläget tolv EU-länder och Schweiz som lovar att skjuta till lika mycket pengar som EU-kommissionen gör. Sammanlagt ska motsvarande 9,5 miljarder kronor satsas. Men Sverige är inte ett av de tretton länderna som stödjer initiativet. Europaportalen har sökt digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) för en kommentar till beslutet att tills vidare stå utanför.

Övriga EU-länder har dock möjlighet att i ett senare skede gå in i projektet och kommissionen uppmanar alla att göra det.

Europa på efterkälken

I dag finns ingen av världens tio snabbaste datorer i EU. EU-länderna investerar också 5-7,5 miljarder kronor mindre per år än konkurrenter som Japan, USA och Kina. Användningsområdet för superdatorer är enligt EU-kommissionen stort.

– Europa behöver den här teknologin för att kunna konkurrera.  Superdatorer är nödvändiga verktyg för att förstå de komplexa utmaningarna vi står inför. De öppnar vägar för nya användningsområden i vetenskap och industri, sade EU:s digitala inre marknadskommissionär Marija Gabriel.

Gabriel hoppas att projektet ska vara i gång nästa år.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret