Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni, en italiensk socialdemokrat. Arkivbild.

Ekonomikommissionär vill ha nya budgetregler

BRYSSEL 29 juli 2021

När coronakrisen ser ut att gå mot sitt slut vill EU:s ekonomikommissionär inte återgå till att bedöma medlemsländernas statsfinanser på samma sätt som förut.

EU:s ekonomikommissionär, den italienske socialdemokraten Paolo Gentiloni, efterlyser nya regler för hur medlemsländernas statsfinanser ska bedömas. I och med coronapandemin stoppades tillfälligt de gällande reglerna om en statsskuld på högst 60 procent och ett budgetunderskott på högst 3 procent. Reglerna har under många år brutits av de flesta medlemsländer.

– Vi kan inte återgå till det vanliga. Det behövs gemensamma regler som är kopplade till de ekonomiska utmaningar vi står inför. Annars är risken att EU-kommissionen tillbringar det kommande årtiondet med att hitta kreativa sätt att kringgå sina egna regler, vilket jag inte tror är den bästa lösningen vi kan få, sade Gentiloni till Financial Times.

Gentiloni vill se ett skifte mot ”enklare och märkbara” kriterier och öka incitamentet för offentliga investeringar.

Den tillfälliga lättnaden i budgetregelverket, som EU-kommissionen utgår ifrån när den varje år bedömer medlemsländernas statsbudgetar, löper ut i slutet av nästa år. 

I höst sker ett samråd där medlemsländer och andra har möjlighet att ge sin syn på EU:s budgetregelverk inom den så kallade stabilitets- och tillväxtpakten.

Europaportalen har försökt nå finansminister Magdalena Andersson (S) för regeringens syn på eventuella nya budgetregler.  

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret