Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) efter ministerrådsmötet i Bryssel om minimilöner den sjätte december 2021.

Sverige och Danmark delade i minimilönfrågan

BRYSSEL 6 december 2021

Sverige röstade ja medan Danmark röstade nej till ett kompromissförslag mellan EU-länderna om minimilöner. – Vi gör två olika strategiska bedömningar här, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Under måndagen träffades EU:s arbetsmarknadsministrar i ministerrådet för att anta sin gemensamma utgångspunkt i minimilönsfrågan inför de kommande slutförhandlingarna med Europaparlamentet. 

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har förslaget nu ett stort stöd bland medlemsländerna. Även Sverige röstade ja efter att EU-nämnden i fredags ställt sig bakom regeringens linje. Flera länder, däribland Tyskland, valde enligt ministern att lägga ned sina röster, samtidigt som Danmark, vars lönesättningsmodell liksom Sveriges utgår från kollektivavtal, röstade emot förslaget enligt ministern.

– Vi gör två olika strategiska bedömningar här. Danmark tyckte att det var viktigt att markera ett nej. Vi ser vikten utav att inte släppa taget nu om förhandlingarna, utan vi vill ligga nära det franska ordförandeskapet som kommer in nu i januari och se till att alla de framgångarna som vi har nått i förhandlingarna måste bevaras hela linan ut, säger Eva Nordmark.  

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret