Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Sverige EU-tvåa i att få unga i arbete eller studier

BRYSSEL 30 maj 2022

Sverige är ett av fem medlemsländer som redan klarar EU-2030-målet att få ned antalet unga som varken jobbar, pluggar eller praktiserar.

För ett år sedan enades EU-länderna om ett antal mål som rör arbetsmarknad och välfärd till år 2030. Ett av dessa är att driva ned andelen unga som varken har arbete eller studerar, så kallade NEET:ar, till högst 9 procent i åldersgruppen 15 till 29 år. 

EU:s statistikbyrå Eurostat publicerade i dag måndag nivåerna för 2021 och de visar att fem medlemsländer redan nu klarar det målet. Sverige, som med 6 procent har den näst lägsta andelen i kategorin, är ett av fem.

Skillnaden är stor mellan medlemsländerna. I Italien är närmare en av fyra unga i åldern 15-29 år utan arbete eller studier. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

 

Förbättring i flesta medlemsländer

Jämfört med för tio år sedan har det skett en minskning av andelen NEET:ar i de allra flesta medlemsländer. De största förbättringarna har skett på Irland, i Bulgarien och Lettland. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

 

Högre frånvaro bland kvinnor

I de flesta EU-länder är andelen NEET:ar högre bland kvinnor än bland män, så även i Sverige. Enligt Eurostat finns det flera förklaringar till detta. En är att sociala konventioner och tryck lägger högre vikt vid att kvinnor sörjer för familj och släkt och män står för försörjningen. Eurostat lyfter även fram problem på arbetsmarknaderna där arbetsgivare föredrar unga män framför unga kvinnor och att kvinnor i högre grad har så kallade prekära anställningar – osäkra anställningsförhållanden.

De största skillnaderna mellan könen syns i Tjeckien och Rumänien. I länder som Finland och Belgien är fallet det omvända med större andel män än kvinnor som varken arbetar eller studerar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret