Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
På tisdag i nästa vecka ska EU-parlamentet debattera klimatförslaget. På onsdagen röstar man. Arkivbild.

Spänningen stiger inför stor klimatomröstning i EU

BRYSSEL 3 juni 2022

Ännu pågår förhandlingar inför årets kanske viktigaste omröstning i EU-parlamentet.

– Som EM för klimatpolitiken, säger Jytte Guteland.

EU:s mål om att minska klimatutsläppen med minst 55 procent till 2030 utgörs av ett dussintal delar. I nästa vecka ska EU-parlamentet i flera viktiga omröstningar försöka enas om sina positioner i dessa inför de avgörande slutförhandlingarna med medlemsländerna.

– Nästa vecka känns oerhört viktig, lite som ett EM för klimatpolitiken, sade EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) under en pressträff på fredagen.

Hon sitter liksom många andra svenska ledamöter i parlamentets miljöutskott som för två veckor sedan antog sina rekommendationer om hur hela församlingen bör rösta. Miljöutskottet vill på flera punkter gå längre och snabbare fram än kommissionens ursprungliga förslag i att få ned klimatutsläppen. Men utskottets sammansättning är generellt mer klimatambitiöst än parlamentet som helhet. Det är därför möjligt att miljöutskottets hållning vattnas ut vid plenaromröstningen på onsdag i nästa vecka.

– Det har varit långa förhandlingar och vi fortsätter att diskutera, sade Jessica Polfjärd (M) som också sitter i miljöutskottet.

Den enskilda fråga som många pekar ut som den viktigaste är hur snabbt antalet utsläppsrätter i EU:s klimathandelssystem ska minskas. Ju färre utsläppsrätter, desto mindre utsläpp. Kommissionen vill se en minskning på 61 procent till 2030. Miljöutskottet går längre och vill se en minskning på 67 procent. Men partier på högerkanten anser bland annat att detta skulle utgöra en alltför stor utmaning för europeisk industri och stödjer kommissionens linje.

– Vi tycker att det är viktigt att industrin också kan följa med och att man får rimliga förutsättningar för att ställa om, sade Polfjärd som tillade att hon ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta. 

Centerpartiets Emma Wiesner står bakom 67 procents minskning men pekar på att det finns ett kompromissförslag som ligger på 63 procent.

– Vi ser att det är svårt att hitta majoritet [i hela parlamentet] för den linjen. Vi kommer rösta för det näst bästa som är 63 procent, sade Wiesner.

Vänsterpartiets Malin Björk lyfter också frågan om minskningstakten för utsläppsrätterna inför omröstningen.

– Det är en väldigt stor och avgörande fråga, sade Björk som förespråkar en högre minskningstakt.

Slut på gratisutsläpp

En del tunga industrier får i dag gratis utsläppsrätter för att släppa ut växthusgaser. Kommissionen vill fasa ut denna gratisutdelning till 2035. Även här gick miljöutskottet längre och kräver ett stopp redan 2030. Partigrupper på högersidan vill i nästa vecka senarelägga detta till 2034 men enligt Guteland och Björk finns det ett kompromissförslag som landar i ett utgivningsstopp 2032.

Minskade utsläpp från bilar

Både kommissionen och EU-parlamentets miljöutskott vill att utsläpp från bilar från 2035 ska ha minskats med 100 procent jämfört med i dag – i praktiken ett förbud mot bilar med förbränningsmotorer. Men högerpartier vill här sänka denna nivå till 90 procent.

Avgörande slutförhandlingar

Nästa veckas omröstning avgöra vilka förhandlingspositioner EU-parlamentet ska gå in med när de slutliga lagarna ska tas fram tillsammans med medlemsländerna i ministerrådet. Länderna väntas kunna enas om sina positioner i slutet av juni.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret