Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Frågan om man ska hantera de rusande elpriserna i Europa har blivit stekhet inom EU.

Läckta EU-dokument: Pristak på el kan bli aktuellt

BRYSSEL 2 september 2022

För att minska de rusande elpriserna i unionen väntas EU-kommissionen föreslå ett pristak på el och samordnade åtgärder för att minska efterfrågan, enligt ett läckt dokument. Förslagen ska diskuteras när EU:s energiministrar träffas nästa vecka.

De rusande energipriserna i Europa har hamnat i topp på EU:s dagordning och på fredag nästa vecka träffas unionens energiministrar i ett extrainsatt möte för att diskutera gemensamma lösningar för att få ner priserna. Inför mötet har EU-kommissionen tagit fram olika förslag på hur de stigande elpriserna ska tacklas.

Enligt ett läckt arbetsdokument från kommissionen, som nyhetstjänsten Agence Europe har tagit del av, kommer kommissionen att föreslå ett paket med nödåtgärder bestående av tre olika delar; en samordnad minskning av efterfrågan på el, ett pristak för viss el, samt nationella åtgärder för att stödja konsumenterna.

Samordnad minskning av efterfrågan

EU-kommissionen tänker sig att en samordnad minskning av efterfrågan på el skulle kunna genomföras på samma sätt som man nyligen gjort med gas, då medlemsländerna enades om att minska sin efterfrågan på gas med 15 procent fram till slutet av mars 2023, för att klara vinterns behov. 

Kommissionen tänker sig nu att EU-länderna ska uppnå ett fast mål för att minska den totala efterfrågan på elektricitet och att minska efterfrågan på toppar under vissa omständigheter i form av ett rörligt mål. Om det ska vara ett krav eller endast en rekommendation framgår dock inte av texten. 

För att uppnå dessa mål skulle medlemsstaterna kunna införa anbudssystem där vissa kategorier av konsumenter, som exempelvis industrier, skulle erbjuda sig att minska sin elförbrukning i utbyte mot en viss ersättning, det vill säga liknande system som finns i vissa EU-länder för gas, skriver Agence Europe. 

För slutkonsumenter som hushåll kan en minskning av efterfrågan uppmuntras genom att belöna de som minskar sin konsumtion, enligt kommissionen.

Begränsning av elpriser

Kommissionen föreslår också att sätta ett pristak för el – men endast för viss typ av producerad el.  

Vissa producenter med lägre kostnader på sin elproduktion – såsom de flesta förnybara energikällor och kärnkraft – gör idag stora vinster eftersom priset på el på EU:s elmarknad i dagsläget är anpassad till den betydligt större kostnaden för elproduktion från olje- eller gasdrivna kraftverk och de därmed kan ta ut samma pris för sin el. 

Det här vill EU-kommissionen komma åt genom att sätta pristak på den elen som är billigare att producera. 

Dokumentet anger dock inte om detta pristak skulle vara frivilligt eller obligatoriskt för medlemsländerna.

Stödja nationella åtgärder

EU-kommissionen föreslår också att medlemsländerna ska ges större möjligheter att skydda vissa typer av konsumenter, inklusive små och medelstora företag, från höga elpriser. 

Intäkterna från överpriserna som medlemsländerna får in genom att införa ovan nämnda pristak bör användas "för att finansiera åtgärder som direkt sänker priserna för utvalda konsumenter" föreslår kommissionen. Det kan röra sig om direkt inkomststöd, reglerade tariffer och sänkningar av avgifter som tas ut på elräkningen. 

Det föreslås dock vara upp till EU-länderna själva att bestämma om de vill införa den här typen av reglerade avgifter. 

Vad händer nu?

Inför EU:s energiministermöte den 9 september ska experter från EU-länderna på onsdag informeras om förslagen, rapporterar Politico. EU-ambassadörer ska också diskutera frågan. På själva ministermötet på fredagen förväntas ministrarna ge kommissionen mandat att förbereda åtgärderna. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret