Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s industrikommissionär Thierry Breton tycker att EU-länderna bör ha en mer gemensam strategi mot Kina. Arkivbild.

Breton om Kina: Vi måste vara extremt vaksamma

1 november 2022 | BRYSSEL

Det måste bli slut med EU:s naivitet mot Kina slår EU:s industrikommissionär Thierry Breton fast i en intervju med Reuters – i ett tydligt medskick till Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som på fredag blir den förste EU-ledaren att besöka den kinesiska diktaturen på tre år.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters, publicerad på måndagen, säger EU:s industrikommissionär Thierry Breton att medlemsländerna inte får vara naiva gentemot Kina, som sedan 2019 är stämplat av EU som en “systematisk rival”. 

Bretons uttalande kommer bara dagar innan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på fredag beger sig till Peking med en stor tysk handelsdelegation. Scholz blir den första EU-ledare att besöka Kina sedan 2019. 

På frågan om Scholz resa sade Breton till Reuters att EU-länderna borde anta en mer enad strategi.

– Det är mycket viktigt att medlemsstaternas beteende gentemot Kina ... förändras på ett sätt som är mer samordnat än individuellt styrt, som Kina uppenbarligen vill att vi ska vara, sade han.

Scholz Kinabesök ses som kontroversiellt från flera håll inom EU. Förbundskanslern har sagt nej till Frankrikes president Emmanuel Macrons förslag att de två EU-ledarna istället skulle göra ett gemensamt besök – och dessutom förlägga besöket till en senare tidpunkt för att inte ge ökad legitimitet till landets diktator Xi Jinping som nyligen inledde sin tredje period vid makten. 

Oro har även uttryckts kring den tyska industrins beroende av Kina. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock sade i tysk tv i helgen att hon fruktade att misstag som gjordes i relationen med Ryssland skulle kunna upprepas med Kina, rapporterar franska tv-kanalen France 24

Förra veckan gav den tyska regeringen dessutom grönt ljus till att ett statsägt kinesiskt företag fick köpa in sig i en av de stora containerhamnarna i Hamburg – ett beslut som fått mycket kritik för att ge Kina inflytande över viktig infrastruktur.  

Thierry Breton sade till Reuters att han "föredrog" beslutet att sälja endast 25 procent av terminalen till företaget än det ursprungliga förslaget, vilket skulle ha sålt Kina mer än en tredjedel och ge det en blockerande minoritet.

– Vi måste vara extremt vaksamma, sa han.

Breton höjde även ett varningens finger till de europeiska företag som överväger att investera i Kina – ett land som håller på att bli allt mer “enväldigt”. 

– Det finns osäkerheter för företagen som gör denna satsning. Det finns en mycket viktig fördel med att vara baserad i Europa, med rättsstatsprincipen, företagsskydd och synlighet, konstaterade EU-kommissionären i intervjun.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret