Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell bevittnar en massgrav i den ukrainska staden Bucha efter den ryska massakern av civilbefolkningen i staden i mars 2022.

Ryssland klassas som terroriststat av EU-parlamentet

BRYSSEL 23 november 2022

EU-parlamentet benämner numera Ryssland som en "statlig sponsor av terrorism". 

– Det är dags att erkänna Ryska federationen för vad den är: en paria, ett hot, en skurkstat och en statlig sponsor av terrorism, sade Charlie Weimers (SD) inför omröstningen. Men parlamentets beslut är inte formellt bindande för EU.

Parlamentet uppmanar därför EU att anta en lag som gör det möjligt att formellt kategorisera stater som sponsorer av terrorism. Se listorna över misstänkta ryska krigsbrott.

EU-parlamentet röstade på onsdagen med stor majoritet för att klassa Ryssland som en statlig sponsor av terrorism. Beslutet sker mot bakgrund av Rysslands brutala aggressionskrig mot Ukraina och de grymheter som den ukrainska befolkningen utsatts för (se faktarutor).  

EU-parlamentarikern och Sverigedemokraten Charlie Weimers har varit aktiv bakom dagens beslut.

– Det är dags att erkänna Ryska federationen för vad den är: en paria, ett hot, en skurkstat och en statlig sponsor av terrorism. Och det erkännandet måste få konsekvenser, sade Charlie Weimers (SD) i en debatt i EU-parlamentet i oktober om resolutionen. 

EU-parlamentets resolutioner är en viljeyttring och har ingen legal verkan. EU har för närvarande inte heller en rättslig ram på plats för att peka ut ett tredje land som en statlig sponsor av terrorism.

Parlamentet uppmanar där EU-länderna att ta fram ett juridiskt ramverk för kunna klassa länder som Ryssland som en statlig sponsor av terrorism. 

Detta skulle öppna möjligheter till att bland annat skärpa EU-sanktionerna mot Ryssland. 

“Inget stöd i EU-lag”

Resolutionen fick stort stöd i onsdagens omröstning; 494 röster för, 58 röster emot och 44 nedlagda röster. Frågan har dock delat parlamentet och in i det sista var det oklart vilka som skulle stödja resolutionen.

Den socialdemokratiska gruppen bestämde sig först på tisdagskvällen att man skulle stödja texten, enligt nyhetsbyrån Agence Europe. Även inom den gröna gruppen fanns det motstånd. 

– En statlig sponsor av terrorism finns inte i europeisk lag. Rent juridiskt har detta ingen grund eller effekt, det är mer politiskt ställningstagande än något annat, sade den franske miljöpartisten Philippe Lamberts till Agence Europe. 

För den svenska socialdemokraten Evin Incir, vars partigrupp alltså tvekat om sitt ställningstagande, var valet dock klart redan under debatten om resolutionen i oktober: 

– Putins ryska regim är en terroriststat och är en statlig sponsor av terrorism. Om aggressionen mot Ukraina, kränkningen av andra staters territoriella integritet och suveränitet och kallblodigt dödande av oliktänkande inte är skäl nog för att utropas för statligt sponsrad terrorism och att vara en terroriststat, så vet jag inte vad det skulle vara, sade hon. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret