Ukraina
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
Här nedan finner du allt Europaportalen har skrivit om Ukraina.
Den brittiske premiärministern Keir Starmer samlade på lördagen omkring 30 internationella ledare för att konkretisera planer på en fredsstyrka för Ukraina. Beslut fattades om en "operativ fas" med militära planeringsmöten i London senare i denna vecka. Även ytterligare skärpta sanktioner mot Ryssland ligger på bordet
EU:s utrikesministrar har gett ett brett politiskt stöd för ett nytt försvarsinitiativ värt 40 miljarder euro till Ukraina, enligt unionens utrikeschef Kaja Kallas. Samtidigt varnade hon för att Ryssland inte visar någon vilja till fred i de pågående samtalen om vapenvila.
Ukraina bekräftar att Ryssland har återtagit staden Sudzja i Kursk-regionen, enligt SvD. Den ukrainska generalstaben nämner inte längre staden som ukrainskkontrollerad i sin senaste lägesrapport. Sudzja var den största staden som Ukraina tidigare lyckats inta i regionen och har beskrivits som ett viktigt nav för Ukrainas närvaro där.
Litauen ställer sig bakom ett förslag om att fördubbla EU:s militära stöd till Ukraina till 40 miljarder euro under 2025, rapporterar Reuters. Enligt Litauens utrikesminister Kęstutis Budrys behövs liknande belopp även framöver.
– Ukrainas väpnade styrkor kommer att vara den främsta avskräckande kraften för att hindra ryssarna från att återvända, sade Budrys till Reuters på söndagen.
EU:s utrikesministrar ska diskutera förslaget vid ett möte i Bryssel på måndag. Initiativet kommer från EU:s diplomatiska tjänst under ledning av tidigare estniska premiärministern Kaja Kallas. Kęstutis Budrys betonar att långsiktigt militärt stöd inte bör vara beroende av eventuella fredssamtal.
Västerländska sanktioner mot Ryssland kan i slutändan avskaffas om det hjälper till att leverera säkerhet och rättvisa för Ukraina, sade Vladyslav Vlasiuk, president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare för sanktionspolitik, till Politico och tillade: Men det måste ske under rätt förutsättningar.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfärdar Rysslands utspel om en möjlig vapenvila, med flera förbehåll mot Ukraina, som ren fördröjningstaktik, rapporterar Sveriges Radio. Zelenskyj menar att Vladimir Putin genom detta utspel försöker undvika att direkt behöva avvisa idén om vapenvila till USA:s president Donald Trump.
Sverige kommer att fram till 2026 donera 18 Archerpjäser och fem artillerilokaliseringsradarsystem av typen Arthur till Ukraina. Donationen, som upphandlas hos svensk försvarsindustri, Bofors och Saab, är värd cirka tre miljarder kronor och ingår i Sveriges 18:e militära stödpaket.
– Ukraina är i stort behov av artilleri och artilleriammunition. Detta har sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes varit högt prioriterat av Ukraina. Det var Ukrainas försvarsminister Rustem Umjerov tydlig med när jag träffade honom i helgen, sade försvarsminister Pål Jonson (M) i ett uttalande på torsdagen i Karlskoga.
Sverige bidrar även med pengar till Ukrainas försvarsindustri genom ett danskt initiativ. Stödet kan användas till produktion av ammunition eller det ukrainska artillerisystemet Bohdana.
Ryssland vill inte ha ett tillfälligt eldupphör i Ukraina utan eftersträvar istället en långsiktig fredsuppgörelse som tar hänsyn till landets intressen, skriver Financial Times. Vladimir Putins utrikespolitiske rådgivare Jurij Usjakov sade på torsdagen att det amerikanska förslaget om 30 dagars vapenvila endast skulle ge ukrainska trupper "en tillfällig paus".
Rysslands avvisande av USA:s förslag kommer inför rysk-amerikanska högnivåsamtal på senare på torsdagen i Moskva.
Turkiet framträder som en viktig potentiell partner när Europa försöker omstrukturera sin säkerhet och hitta garantier för Ukraina, rapporterar Reuters. Efter att USA:s president Donald Trump ändrat landets Ukrainapolitik söker europeiska länder nya säkerhetslösningar.
– Jag har med mig ett tydligt förslag för Turkiet att ta största möjliga medansvar för fred i Ukraina och regional stabilitet, sade Polens premiärminister Donald Tusk då han på onsdagen besökte Ankara.
Turkiet, som är Natomedlem med alliansens näst största armé, har under kriget upprätthållit goda relationer med både Ukraina och Ryssland. Landet har nyligen meddelat att det kan överväga att bidra till en fredsbevarande insats i Ukraina om vapenvila uppnås. En europeisk diplomat betonar att det är avgörande att Turkiet deltar i säkerhetsgarantier för Ukraina.
Europaparlamentet vill att EU ska ge kraftfullare säkerhetsgarantier till Ukraina. I en resolution som antogs med 442 röster för, 98 mot och 126 som avstod på onsdagen betonar ledamöterna att EU nu är Ukrainas viktigaste allierade efter vad de kallar "en uppenbar förändring" av USA:s hållning.
Parlamentet välkomnar förslaget om 30 dagars vapenvila men motsätter sig alla försök att tvinga Ukraina till en förhastad fredsuppgörelse. Ledamöterna kräver också att anslutningsförhandlingarna med EU påskyndas och att Ryssland ska betala för skadorna i Ukraina genom att frysta ryska tillgångar konfiskeras. Parlamentet efterlyser även skärpta sanktioner mot Ryssland. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker stödde resolutionen.