Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ulf Kristersson vill se till att överenskommet stöd till Ukraina ska genomföras.

Kristerssons besked till EU: Fixa stödet till Ukraina

BRYSSEL 14 december 2022

Flera tunga frågor är uppe för diskussion när EU-ledarna på torsdagen samlas på toppmöte i Bryssel. 

– På mötet kommer jag att verka för att de färdigförhandlade delarna av EU:s omfattande stöd till Ukraina nu genomförs, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Det är upplagt för möte inpå småtimmarna när EU:s stats- och regeringschefer på torsdagen samlas i Bryssel för årets sista toppmöte – som även är det sista innan Sverige tar över EU-ordförandeskapet. 

På endast en dag ska EU-ledarna hinna med diskussioner om både ökat stöd till Ukraina och ytterligare sanktioner mot Ryssland, energi och ekonomi, försvarssamarbete, Iran och migration. Därtill kommer ledarna att ha en diskussion om den nya amerikanska inflationslagen IRA – en diskussion som väntas bli tuff då meningarna går isär mellan medlemsländerna om hur EU ska tackla konsekvenserna. Här har EU-kommissionen tagit fram en ny fyrapunktsplan som ska ta sig an både energikrisen och den amerikanska lagen. 

När statsminister Ulf Kristersson på tisdagen sammanträdde med EU-nämnden inför toppmötet underströk han att stödet till Ukraina är fortsatt prioritet för regeringen, även inför det svenska ordförandeskapet

– På toppmötet kommer jag att verka för att de färdigförhandlade delarna av EU:s omfattande stöd till Ukraina nu genomförs och att vi fortsätter att stärka stödet där det är nödvändigt, sade han. 

Vad gäller de ekonomiska konsekvenserna av kriget underströk Kristersson att regeringen inte ser några behov av nya EU-stöd baserade på gemensam upplåning – något som även bland annat Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna poängterade under mötet. 

Energi engagerar

EU-ledarna ska även bland annat att föra en diskussion om energi, och inte minst om ett gemensamt pristak på gas efter att EU:s energiministrar inte lyckades nå en överenskommelse på tisdagen.

– Regeringens linje är fortsatt att stödja välriktade och kostnadseffektiva åtgärder, och särskilt sådana som skulle kunna ge lägre energipriser även i Sverige, sade Kristersson men underströk också att frågan är extremt komplicerad med alla länders olika energimixar. 

Matilda Ernkrans (S) uppmanade Sverige att ta på sig ledartröjan och driva på för att få EU-länderna att komma överens om ett pristak på gas. Sverigedemokraternas Martin Kinnunen efterlyste å sin sida en starkare EU-debatt om kärnkraftens betydelse i energikrisen medan Vänsterpartiets Håkan Svenneling vill att regeringen ska driva på för Sverigepriser på el.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret