Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Svenskarnas syn på vilka som är de viktigaste frågorna för EU skiljer sig delvis från övriga EU-invånares. Arkivbild.

Skenande priser viktigast för EU-bor – men inte för svenskar

BRYSSEL 20 december 2022

Den genomsnittlige EU-bon pekar ut de stigande levnadskostnaderna som den viktigaste frågan för unionen. Denna fråga toppar i nästan alla medlemsländer förutom i Sverige där en annan utmaning alltjämt står i fokus. Europaportalen har sammanställt synen på vilka frågor svenskar och EU-bor ansett vara viktigaste för unionen sedan 2010.

EU-kommissionen har sedan 2010 låtit tillfråga invånarna i medlemsländerna om vilka två frågor som för tillfället är de viktigaste som unionen står inför. I den senaste undersökningen seglar inflationen och de stigande levnadskostnaderna upp i topp. 42 procent pekar ut den som den viktigaste för EU.

”Fler än fyra av tio anser att detta är den viktigaste frågan för EU just nu, och den nämns betydligt oftare än någon annan fråga. Nämnandet av denna fråga har också ökat avsevärt under de sex månader som gått sedan frågan senast ställdes”, skriver kommissionen i sina slutsatser.

Näst viktigast anses vara energiförsörjningen, också det en fråga som till för bara något år sedan väckte begränsat intresse hos de tillfrågade.

Inte lika viktigt för svenskarna

De tillfrågade svenskarna står ut i undersökning. Inflation/levnadsstandard kommer först på plats fyra. Istället anser de att miljö och klimat är den viktigaste frågan som EU står inför. Att det är den viktigaste frågan för EU har svenskarna ansett sedan hösten 2017 då den tog över efter invandringsfrågan som tidigare varit i topp. I dag pekar endast 10 procent ut invandring som den viktigaste EU-frågan i EU, ned från 74 procent på hösten 2015.

Tydliga trender sedan 2010

Svaren i undersökningen speglar tydligt händelseutvecklingen i omvärlden. I början av 2010-talet, med finans- och eurokris, pekades ekonomi, arbetslöshet och statsfinanserna ut som viktigast frågor för EU.

Under den så kallade flyktingkrisen med start 2015 sågs invandring och terrorism som de största utmaningarna för EU. I dag anser 11 och 4 procent av de tillfrågade i EU att invandring och terrorism är prioriterade frågor för unionen.

Coronapandemin gjorde inte oväntat att hälsofrågan under ett mättillfälle hamnade i topp. Mätningarna efter Rysslands senaste anfallskrig mot Ukraina med start i februari visar tydligt att de stigande levnadskostnaderna och energiförsörjningen blivit viktigast.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret