Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Massgravar i ukrainska Butja. Arkivbild.

EU-parlamentet vill ha tribunal för ryska krigsbrott

BRYSSEL 19 januari 2023

Medlemsländerna uppmanas sätta upp en krigsbrottsdomstol för att ställa de skyldiga för det ryska aggressionskriget mot Ukraina till svars. Det svenska ordförandeskapet har lovat att stödja det arbetet.

”Rysslands aggressionskrig mot Ukraina är den mest upprörande aggressionshandling som begåtts av det politiska ledarskapet i ett land i Europa sedan 1945 och kräver därför adekvata rättsliga åtgärder på internationell nivå”, anser EU-parlamentet som på torsdagen röstade för en resolution som uppmanar EU-parlamentet EU och medlemsländerna i samarbete med Ukraina och det internationella samfundet ”verkar för inrättandet av en särskild internationell tribunal för att lagföra det aggressionsbrott mot Ukraina som begåtts av den politiska och militära ledningen i Ryska federationen och dess allierade.”

Uppmaningen stöddes av en stor majoritet av ledamöterna – 482 för, 19 mot och 33 nedlagda röster –  där alla närvarande svenska parlamentariker röstade för.

Förutom behörighet att utreda Ryssland och dess ledare Vladimir Putin för krigsbrott vill parlamentarikerna även att Belarus och Aleksandr Lukasjenko ska kunna utredas.

Redan i maj i fjol röstade EU-parlamentet för att låta inrätta en sådan tribunal och EU-ländernas stats- och regeringschefer beslutade på toppmöte i oktober “att säkerställa fullständig ansvarsskyldighet för dessa brott”.

Statsminister Ulf Kristersson har tidigare veckan lovat att stödja arbetet med att sätta upp en sådan tribunal under det svenska ordförandeskapet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret