Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under Världsekonomiskt forum i Davos på tisdagen.

EU-plan för grön industrisatsning lanseras

BRYSSEL 17 januari 2023

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens plan för att europeiska företag ska kunna konkurrera med amerikansk och kinesiska om framtidens gröna teknik står på fyra ben: regelförenkling, mer statsstöd, utbildning och handel.

Rekordhöga energipriser och inflation lyfts fram som orsaker till att europeiska företag fått det svårare i konkurrensen med främst amerikanska och kinesiska företag i att få fram ny, grön teknik som ska göra det möjligt att nå klimatmålen. Flera länder – förutom USA och Kina även bland annat Japan, Indien och Kanada – har lagt fram stora investeringspaket där statliga pengar ska satsas på grön innovation.

I dag tisdag lade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fram ett utkast till förslag på hur europeiska företag ska kunna ta upp kampen.

– Under de kommande årtiondena kommer vi att uppleva den största industriella omvandlingen i vår tid – kanske i alla tider. Och de som utvecklar och tillverkar den teknik som kommer att ligga till grund för morgondagens ekonomi kommer att ha den största konkurrensfördelen, sade Ursula von der Leyen vid Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

OECD:s Internationella energiråd beräknar att marknaden för masstillverkad grön energiteknik kommer att vara värd motsvarande närmare sju biljoner kronor år 2030.

– Vi har ett litet tidsfönster att investera i grön teknik och innovation för att bli ledande innan ekonomin med fossila bränslen blir föråldrad, sade von der Leyen som pekade på att det samtidigt är viktigt att EU i den processen inte skapar nya beroenden av enskilda länder såsom man gjort med exempelvis rysk energi och kinesiska råvaror.

Hennes plan står på fyra ben. Det första är att ändra regelverk så att det blir lättare att satsa på grön teknik som exempelvis tillstånd för tillverkningsanläggningar. Det rör även tillgång till viktiga råmaterial. Förslaget ska konkretiseras i ett ”nettonollindustriförslag” med tydliga mål till 2030 med bland annat en ”råmaterialsklubb” där likasinnade länder går samman för att minska beroendet av enskilda länder när det gäller ämnen som ingår i exempelvis vindkraft, vätgasinlagring och batterier.

Det andra benet är underlätta statliga investeringar i sådana företag. Hon väntas föreslå förenklingar i EU:s regler för statsstöd, bland annat med syfte att se till att företag inte väljer att flytta till andra delar av världen där de kan få större subventioner. För att inte företag i rikare EU-länder ska får orättvisa konkurrensfördelar gentemot fattigare länders företag kommer kommissionen föreslå en ”europeisk suveränitetsfond” senare i år.

Planens tredje ben betonar utbildning för att tillhandahålla kompetent personal till de nya tekniken. Fjärde benet är fokus på internationell handel för att säkra försörjningskedjor och samtidigt motverka orättvis global konkurrens.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret