Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Möjligheten att stödja förnybara energiprojekt förlängs till slutet av 2025. Arkivbild.

Lättare subventionera förnybart och grön teknik i EU

BRYSSEL 10 mars 2023

Uppdaterade EU-regler för statsstöd förlänger möjligheten för medlemsländerna att subventionera förnybar energi och företags klimatomställning. Nytt är att även företag som tillverkar gröna produkter som batterier och värmepumpar nu kan få stöd av skattebetalarna.

Den första februari presenterade EU-kommissionen sin plan på hur europeiska företag som tillhandahåller varor och tjänster som behövs i klimatomställningen ska stödjas. Detta inte minst mot bakgrund av det stora amerikanska klimatstödspaketet IRA som befaras locka europeiska företag till andra sidan Atlanten.

En av de fyra delarna i kommissionens plan är att lätta på reglerna för statliga subventioner till sådana företag. På torsdagskvällen släpptes så uppdaterade regler för att möjliggöra detta.

– Den ram som vi har antagit i dag ger medlemsländerna möjlighet att ge statligt stöd på ett snabbt, tydligt och förutsägbart sätt. De nya reglerna är proportionerliga, målinriktade och tillfälliga, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

De nya reglerna är en uppdatering av de lättnader i statsstöd som infördes för ett år sedan som en konsekvens av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Beslutet förlänger bland annat möjligheten för medlemsländerna att subventionera utbyggnaden av förnybar energi, energilagring och åtgärder för att minska koldioxidutsläpp från industrin till slutet av 2025.

Villkoren för att ge statsstöd till mindre projekt och teknik som är i sin linda som förnybar vätgas förenklas.

Nivåerna på det statsstöd som kan ges höjs samtidigt.

Nya åtgärder

Bland de nytillkomna reglerna kommer möjligheten att ge statliga stöd till tillverkningen av gröna komponenter som batterier och solpaneler och till delar som behövs för att ut- och återvinna viktiga råmaterial, se faktaruta uppe till höger.

Behäftat med risker

Konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har tidigare varnat för att sådana lättnader i statsstödsreglerna är behäftade med risker. En farhåga är att rikare EU-länder kommer att kunna stödja sina företag mycket mer än fattigare länder och därmed konkurrera ut dem.

– Detta är naturligtvis en allvarlig risk för konkurrensen och den inre marknadens integritet. Och dessa risker är inte tillfälliga, sade Margrethe Vestager i början av februari.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret