Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Båten som användes för att utföra sabotaget ska ha återfunnits vid den danska ön Christiansø nordost om Bornholm. Arkivbild.

Medieuppgifter: Pro-ukrainsk grupp bakom sabotage av Nord Stream

BRYSSEL 8 mars 2023

Efter sprängningen av gasledningen Nord Stream utanför Sveriges kust pekar nu uppgifter mot en pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom dådet, rapporterar amerikansk och tysk medier. Uppgifterna är dock knapphändiga och det finns inga bevis för vem som ska ha beordrat sabotaget eller om det kan ha skett i syftet att rikta skulden mot ukrainare.

I slutet av september i fjol exploderade gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön. Strax därefter slogs det fast att det rörde sig om ett statsunderstött medvetet sabotage av ledningarna som går från Ryssland till Tyskland.

I Tyskland rapporterade på tisdagskvällen flera medier om att spåren i den tyska riksåklagarens utredning pekar mot Ukraina. Båten som användes vid sprängningen ska ha hyrts av ett företag med säte i Polen ägt av två ukrainare och avseglat från tyska Rostock 20 dagar innan sprängningen, enligt public service-kanalen ARD. Spår av sprängämnen ska ha identifierats på båten som senare återfanns på den danska ön Christiansø när Bornholm.

Redan strax efter förstörelsen ska en ”västerländsk” underrättelsetjänst meddelat motsvarigheter i partnerländer i Europa att en ukrainsk kommandotrupp kan ha varit ansvarig, skriver Die Zeit.

Med referens till ”internationella säkerhetskretsar” utesluter man inte att operationen kan ha utförts under falsk flagg – alltså att någon lagt ut villospår i syfte att rikta skulden mot ukrainare.

De sex förövarnas nationalitet är inte känd men enligt The New York Times är de antingen ryska eller ukrainska medborgare, eller en blandning därav. Enligt tidningen kan gruppen ha bestått av motståndare till den ryske ledaren Vladimir Putin.

Vem som ska ha beordrat tillslaget är alltjämt okänt. Mychajlo Podoljak, en högt uppsatt rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenkyj, kallar dock uppgifterna ”konspirationsteorier” och avvisar inblandning.

”Ukraina har inget att göra med missödet i Östersjön och har ingen information om ’pro-ukrainska’ sabotagegrupper”, twittrade Podoljak.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret