Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker István Ujhelyi (S&D) är kritisk till den ungerska regeringens behandling av Sveriges Natoansökan.

Debatt: Småaktigt av Orbán att blockera Sveriges Natoansökan

István Ujhelyi (S&D) 23 mars 2023

Att Ungern är det enda EU-land som inte godkänt Sveriges Natoansökan är en följd av Orbánregeringens arrogans och småaktiga hämndtörst. Viktor Orbáns aggressiva maffiastat knuffar Ungern än en gång mot den europeiska historiens mörka sida. Men att byta ut Fideszpartiets illiberala system är inte Europas uppgift, utan ungerska väljares. Det skriver Europaparlamentariker ungraren István Ujhelyi (S&D).

Jag har nyligen läst i den finska författaren Kari Hotakainens bok: Människans lott, att allt i livet hänger på om det finns någon som kan fånga upp en om man skulle falla. Jag fängslades av denna idé. Inte bara för att jag som sexbarnspappa, innerst inne känner det gränslösa ansvarstagandets bittersöta tyngd, utan också för att jag oroas alltmer av marginaliseringens och alienationens växande svarta moln som hänger ovanför mitt land. 

Detta är ytterst smärtsamt för en stolt ungersk patriot som jag. Särskilt med tanke på att ansvaret bärs av krafter som jag står i strid med och som jag inte kan lastas för. Nu till exempel bär dessa krafter ansvaret för att Ungern – den enda medlemsstaten i EU – fortfarande inte har ratificerat Sveriges och Finlands Natomedlemsskap. Till följd av arrogans, småaktig hämndtörst och dum kraftmätning. 

Viktor Orbán är inte hela Ungern

Fidesz behandlar Sverige och Finland på ett skamlöst fräckt sätt i alla ungrares namn, men Ni bör veta att Viktor Orbán inte är hela Ungern! Fidesz- regeringen representerar inte hela ungerska nationen, utan endast en liten penningsugen elit, och gör detta i sin egenskap av en tredje klassens aktör som fastnat i de mörka utpressningarna i ett invecklat stormaktsspel.

Den ovannämnda Hotakainenboken är en sorglig men samtidigt humoristisk roman om vår tid där allt köpes och säljes, men istället för att bedriva handel med riktiga saker gör man det för det mesta med bilder och ord. Vi behöver inte fördjupa oss i historien för att kunna se att Orbán och Fidesz egentligen gör samma sak i Ungern. De bedriver handel med bilder och ord. Detta gör de i stället för att bygga upp en social välfärd. De använder finurliga kommunikationsverktyg, osanna men effektiva visioner, ihopfantiserade fiender som gång på gång visas upp och provocerande affischer som kostar miljarder. Allt detta gör de i syfte att låta sina väljare, det vill säga – och låt míg få vara ärlig – majoriteten av de röstberättigade, sväva i falsk föreställning. 

Orbáns mästerverk är färdigbyggt

En mycket lång tid har gått sedan man kunde föra en socialt känslig och innehållsrik samhällspolitik i Ungern. Det enda som nu sker med hjälp av lagstiftningsmissbruk eller ekonomisk maffiaverksamhet är förflyttning av de under det senaste decenniet ihopsamlade tillgångarna i syfte att rädda dem. Den fräcka attityden gentemot Europeiska unionen och dess medlemsstater är också en del av detta skådespel. Viktor Orbán har medvetet och med skrämmande begåvning byggt upp sin illiberala regim som Europeiska unionen tillsammans med våra västerländska allierade sedan länge har handlingsförlamat betraktat, tolererat dess virala spridning, eller till följd av att ha underskattat den bakomliggande avsikten och faran helt enkelt inte brytt sig om. 

Nu är det dock dags att vakna upp! Orbáns mästerverk är färdigbyggt. Och det sätter käppar i hjulet och bromsar den europeiska integrationen och försvagar den europeiska gemenskapen där det är möjligt. Europeiska folkpartiet, EPP, har i många år, av rent egenintresse eller av total oduglighet hållit ett skyddande paraply ovanför Orbáns illiberala konstruktion, men nu är det för sent att sätta anden tillbaka i flaskan.

Självklart att Sverige och Finland blir Natomedlemmar

Att det ungerska regeringspartiet blockerar Sveriges och Finlands Natomedlemskap är småaktigt. Det är en tillfällig styrkeuppvisning och en sorts fjäsk för den märkvärdiga ledaren i Moskva. Hur välgrundad Sveriges och Finlands kritik av den ungerska rättsstaten än var (tyvärr var den mestadels välgrundad) skulle kunna tas upp i en offentlig debatt – som västerländska demokratier kännetecknas av – men i dagens läge är frågan följande: Vill Ungern, i sin egenskap av Natomedlem, att Sverige och Finland ska ansluta sig till denna millitär- och försvarsallians? Naturligtvis. Det vore dumt att inte utvidga den gemenskap som skyddar även oss, om det så skulle behövas. 

Låt mig hänvisa till Hotakainen en gång till: någon som fångar upp oss om vi skulle falla. Man behöver inte hålla med om allt hela tiden, men en sak är säker: vid annalkande fara tar vi hand om varandra. Men nuförtiden handlar det inte bara om en annalkande fara, utan om en som överstiger gränserna till suveräna stater. Orbán och Fidesz är väl medvetna om detta. Just därför kan jag, en stolt ungrare, säga att det är svekfullt, löjligt och upprörande att till och med våga bete sig på det viset i denna fråga. 

Endast gemene maffiamedlemmar har mage att uppföra sig på det sättet, bråka och utöva utpressning. Personligen är jag mycket bedrövad över att politiker – som annars är engarerade euro-atlantister och bekänner sig till kristna värden – som till exempel ordföranden i det ungerska parlamentets utskott för utrikesfrågor, Zsolt Németh, utnyttjas som spelpjäser i detta skådespeleri.

Hellre bygga broar och skapa gemenskap

Jag satte mig vid tangentbordet därför att jag kände ett behov av att som socialdemokrat och ungersk europaparlamentariker förtydliga min ståndpunkt i denna fråga, eftersom alla från Bryssel till Helsingfors, från Kiev till Stockholm måste veta att Ungern inte är samma sak som Fidesz. 

Att Ungern har en annan hälft som är lika stolt över sitt fosterland, men som – efter flera hundra år av förtryck och elände – äntligen känner sig hemma i Europa och vill att det ska förbli så. Denna hälft vill inte heller kompromissa med den ungerska nationens intressen, men vill hellre bygga broar och skapa gemenskap i unionen än att bygga murar och skapa fiender. Under en alltför lång tid fanns det murar i Europa och för mycket elände orsakades av blind nationalism, kamouflerad som patriotism. Alldeles för många generationer har svårt lidit av utslagning, hat, trakasserier och oförmågan att kompromissa på grund av arrogans. 

Viktor Orbáns aggressiva maffiastat knuffar Ungern än en gång mot den europeiska historiens mörka sida. Men att byta ut Fideszpartiets illiberala system är inte Europas uppgift, utan ungerska väljares. Det är vi som ska bereda en möjlighet för ett annat Ungern. Som en oppositionspolitiker, socialdemokrat och ledamot i Europaparlementet har även jag en uppgift och en skyldighet i detta. Och jag ska göra mitt.

Allt i livet hänger på om det finns någon som kan fånga upp en om man skulle falla. Den ovannämnda andra hälften av Ungern kommer alltid att finnas där för Europa. Och vi hoppas att Europa också kommer att finnas där för oss.

István Ujhelyi 
Europaparlamentariker socialdemokrat, S&D-gruppen

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret