Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega deltog i onsdagens dabatt.

Stort stöd för efterlysning av Putin

BRYSSEL 19 april 2023

EU-parlamentet välkomnar den internationella arresteringsordern på den ryske ledaren Vladimir Putin för att ligga bakom kidnappningen av tusentals ukrainska barn. Alla EU-länder uppmanas gripa de åtalade. – Syftet är att russifiera barnen och förbereda dem att adopteras av ryska familjer. Detta är del av Putins större plan att radera ukrainsk identitet och är ett fullskaligt krigsbrott, sade EU-parlamentariker David Lega (KD).

För en månad sedan utfärdade Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag en arresteringsorder mot den ryske ledaren Vladimir Putin som anklagas för krigsförbrytelser. Domstolen anser att Putin är ansvarig för den olagliga deportationen av barn från Ukraina till Ryssland. Även den ryska barnrättighetskommissionären Maria Lvova-Belova efterlyses av samma skäl. 

EU-parlamentet debatterade på onsdagsförmiddagen frågan. Enligt uppgifter från ukrainska myndigheter ska runt 16 000 ukrainska barn ha kidnappats och förts till förvar i Ryssland

– Syftet är att russifiera barnen och förbereda dem att adopteras av ryska familjer. Detta är del av Putins större plan att radera ukrainsk identitet och är ett fullskaligt krigsbrott, sade EU-parlamentariker David Lega (KD).

Vänsterpartiets Malin Björk ansåg att ICC:s efterlysning är en viktig markering för att visa att det inte råder straffrihet för de krigsbrott som begås i Ukraina av Ryssland. Hon hoppades att åtalet även ska följas av åtal av andra rysk krigsbrott, inte minst mot kvinnor.

– Nu visar domstolen att man går efter Putin som är den högst ansvariga för det här brutala anfallskriget. ICC ska stärkas ytterligare, vi ska få med fler länder och se till att inga krigsbrott som begås i Ukraina i dag kommer bli ostraffade, sade Malin Björk.

Den överväldigande majoriteten EU-parlamentariker som deltog i debatten fördömde Rysslands barnkidnappningar och välkomnade ICC:s efterlysning. Två ledamöter på yttersta högerkanten gick dock på den ryska propagandalinjen om att Ryssland bara räddar föräldralösa barn.

Gripa Putin

Alla 123 länder, däribland alla EU-länder, som anslutit sig till Internationella brottmålsdomstolen har skyldighet att gripa och överlämna Putin och Lvova-Belova till domstolen i Haag om de sätter sin fot i något av dem. Den ungerska regeringen har dock tidigare sagt att den inte tänker göra detta och beskrevs av en ungersk oppositionspolitiker som Putins trojanska häst i EU. I debatten sade EU-parlamentarikern Kinga Gál från regeringspartiet Fidesz att Ungern kommer att leva upp till sina internationella åtaganden.

Flera ledamöter uppmanade EU-länderna att leva upp till den skyldigheten. En parlamentariker krävde att EU inför sanktioner om ett medlemsland i ICC inte griper Putin eller Lvova-Belova.

Barnen ska återföras till Ukraina

EU-kommissionär Věra Jourová pekade på att EU satt upp 16 personer på svarta listan för deportering och tvångsadoptioner av ukrainska barn, inklusive Maria Lvova-Belova.

Hittills ska endast 161 barn återförts till Ukraina. Kommissionen har tillsammans med Polen tidigare startat ett initiativ för att se till att fler kan återse sina familjer och hem.

– Vi är fortfarande fast beslutna att göra allt som står i vår makt för att se till att de ansvariga för brottet olaglig tvångsdeportering eller tvångsförflyttning av ukrainska barn ställs till svars och att de ukrainska barnen återvänder till sina familjer och samhällen på ett säkert sätt, sade Jourová.

Startskottet för detta är en konferens för att samla internationellt stöd för att vidta ”alla möjliga åtgärder” för att göra detta.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret