Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Heléne Fritzon (S) och Matilda Ernkrans (S) skriver om Socialdemokraternas förhållande till EU.

Debatt: Svenska intressen styr vår EU-politik

9 maj 2023

Socialdemokratin rymmer allt från entusiaster till kritiker av EU-samarbetet. Men idag tvivlar vi inte på att det europeiska samarbetet som det fungerar idag är bra för vår säkerhet, för vår ekonomi och för att lösa problem som klimatkrisen eller pandemin. I Sverige har vi ett starkt folkligt stöd för EU. Svenska socialdemokrater agerar och förhandlar utifrån svenska intressen varje vecka, i EU-parlamentet och i Sveriges riksdag. Det skriver Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S), riksdagsledamoten Matilda Ernkrans (S) på Europadagen.

Europadagen passerar ofta ganska obemärkt i Sverige, men det borde den inte göra. Den förtjänar just nu uppmärksamhet. Mer än på länge.

Det råder ett fullskaligt invasionskrig i Ukraina. I mer än ett år har Ukraina, med en motståndskraft som få kunnat förutse, kämpat mot Rysslands olagliga och rättsvidriga invasion av sitt grannland. Ukraina slåss för sin frihet och demokrati, men också för hela Europas frihet.

Ukraina inte ensamma mot Putin

Ukrainas folk betalar det högsta priset, i hundratusentals människoliv, i sönderslagna städer och krossade drömmar. De fruktansvärda bilderna från städer som Bucha, Mariupol och Charkiv får aldrig glömmas.

Men Ukraina är inte ensamma. Putin räknade med Europas splittring men han fick han fel, Europa är mer enat än någonsin. EU-ländernas skyndsamma hantering av kriget har visat att EU är en viktig och trovärdig säkerhetspolitisk och humanitär aktör i världen.

Var hade Ukraina och EU:s länder befunnit sig idag utan det samarbetet? Ett år som detta, en dag som denna.

Europadagen firar vi till minne av Schumandeklarationen, startskottet för det Europasamarbete vi har idag. Att några av Europas länder som just genomlidit två fasansfulla krig bestämde sig för att öka samarbetet och knyta närmare band för att undvika krig med varandra, det är värt att uppmärksamma.  Det samarbete som grundlades för 73 år sedan blev en  avgörande faktor för att upprätthålla  freden mellan våra medlemsländer och att Europa efter kalla kriget lyckades förena stora delar av öst och väst.

Starkt svenskt stöd för EU

Det EU som Sverige blev medlem i 1995 är inte samma EU som i dag. Unionen har under de senaste åren präglats av globala kriser som avlöst varandra.  Oavsett om vi pratar om flyktingkrisen, pandemin, klimatkrisen eller kriget i Ukraina är det frågor som krävt ett gemensamt svar och det är vår bestämda uppfattning att Sverige gynnas av att sitta med vid bordet.

Socialdemokratin rymmer allt från entusiaster till kritiker av EU-samarbetet. Men idag tvivlar vi inte på att det europeiska samarbetet som det fungerar idag är bra för vår säkerhet, för vår ekonomi och för att lösa problem som klimatkrisen eller pandemin. I Sverige har vi ett starkt folkligt stöd för EU, i senaste SOM-undersökningen svarade 68 procent att de är för ett svenskt EU-medlemskap. Samtidigt vakar vi socialdemokrater ständigt över att vår svenska välfärdsmodell eller vår arbetsmarknad inte ska urvattnas eller försämras och att det svenska folket ska ha kontrollen över våra gemensamma skattemedel.

Det är vår styrka och vi tar oss an EU-samarbetet genom att säga som det är och göra det som krävs. Svenska socialdemokrater agerar och förhandlar utifrån svenska intressen varje vecka, i parlamentet och i Sveriges riksdag.

Vi bygger allianser

Sverige har historiskt varit bra på att bygga allianser och driva EU framåt i för oss viktiga frågor. Ordförandeskapet i ministerrådet är ett sådant tillfälle när vi borde lägga grunden för nya samarbeten och visa vad Sverige vill med det europeiska samarbetet. Att utveckla EU:s konkurrenskraft, EU:s miljö- och klimatarbete, arbetet för jämställdhet och arbetet för att alla EU:s medlemsländer ska leva upp till grundläggande demokratiska värderingar.

Det är ett stort slöseri med tid och resurser när Tidö-partierna istället använder ordförandeskapet till att bråka internt om Sveriges roll i EU. Det har blivit allt mer tydligt att det är Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen, även när det kommer till ordförandeskapet.

EU föddes som en absolut nödvändighet efter att nazismen nästan ödelagt Europa. Nu har återigen auktoritära krafter tagit till vapen mot ett grannland.

Inte minst mot den bakgrunden är det viktigare än någonsin att vi uppmärksammar Europadagen och fortsätter jobba för ett EU som en global kraft för demokrati, byggd på rättsstatsprinciper och grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.

Heléne Fritzon (S), delegationsledare Socialdemokraterna i Europaparlamentet
Matilda Ernkrans (S), vice ordförande EU-nämnden och EU-politisk talesperson i riksdagen

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret