Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Undersökningen ingår i EU-kommissionens årliga resultattavla för rättskipningen i medlemsländerna. Arkivbild.

Domstolars oberoende: Största förtroendetappen i Polen och Ungern

BRYSSEL 12 juni 2023

Bara en minoritet polacker och ungrare anser att domstolarna i sina länder är oberoende. Det visar en undersökning från Eurobarometer.

I EU har Polen och Ungern ofta fått kritik för att bland annat underminera sina domstolsväsendes oberoende från yttre påverkan, inte minst från politiskt håll. I synnerhet när det gäller Polen har EU-domstolen i flera uppmärksammade fall dömt ut de förändringar som den sittande nationalkonservativa regeringen genomfört sedan den kom till makten 2015.

Som en del i sin årliga översikt över domstolsväsendet och rättsskipningen i medlemsländerna genomför EU-kommissionen sedan 2016 opinionsundersökningar för att bland annat utröna allmänhetens syn på oberoendet. Den senaste undersökningen visar att oron för att domarnas och domstolarnas oberoende håller på att urholkas delas av medborgarna i de två länderna. Polen och Ungern är de länder vars invånare i störst utsträckning tappat förtroendet för att deras domstolsväsen är oberoende.

Polens stora fall placerar numer landet näst längst ned på förtroendeskalan i EU.

Det finns dock även tydliga framsteg. I länder som Slovenien, Malta och Tjeckien har andelen som anser att domare och domstolarna är oberoende ökat markant.

I Sverige har det skett en marginell tillbakagång i förtroendet sedan 2016 och för EU som helhet är den genomsnittliga skillnaden också på marginalen om än positiv.

Fem länder före Sverige

Högst andel av de tillfrågade som anser att deras domstolsväsende är oberoende återfinns i Finland, Danmark och Österrike. Sverige kommer på plats sex. Det lägsta förtroendet finns alltjämt i Kroatien.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret