Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kroatien var det senaste EU-landet att införa euron som valuta. Arkivbild.

EU-undersökning: Majoritet svenskar för euron

BRYSSEL 3 juli 2023

54 procent av de tillfrågade svenskarna säger sig vara för idén att införa euron som valuta. Det är första gången det i EU-kommissionens årliga undersökning finns en tydlig majoritet för byta ut kronan.

EU-kommissionen låter på våren varje år sedan 2015 genomföra en opinionsundersökning i de medlemsländer som inte infört euron om invånarnas syn på valutasamarbetet. I den senaste undersökningen, som utfördes i april i år, svarar 54 procent av de tillfrågade svenskarna att de är för att införa euron. 43 procent är emot den idén.

Det innebär ett brott i det svenska euromotståndet som tidigare EU-undersökningar visat på.

Bekräftar trend

EU-undersökningen visar på att förespråkarna för ett svenskt eurointräde blivit fler de senaste åren. Även Statistiska centralbyrån, SCB:s, opinionsundersökningar visar på en sådan trend med minskat motstånd och ökat stöd för euron i Sverige. I SCB:s undersökning är stödet dock lägre med 31 procent för. Andelen osäkra, 19 procent, är också betydligt större i SCB:s sonderingar än i EU-kommissionens.

Majoritet för euron i fyra länder

Kommissionens undersökning genomfördes i de sex EU-länder som inte är med i euron. I Sverige, Ungern, Rumänien och Polen säger sig en majoritet vara positiva till att införa euron. I Bulgarien är det i det närmaste dött lopp mellan ja- och nej-sidan. I Tjeckien är motståndarna fler än förespråkarna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret