Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Enligt Europeiska miljöbyrån är i dag över 80 procent av habitaten i EU-länderna i ”dåligt skick”. Arkivbild.

Omdebatterad naturlag klarar sig genom EU-parlamentet

BRYSSEL 12 juli 2023

Med liten marginal ställer sig EU-parlamentet bakom en lag om att återställa skadad natur i medlemsländerna. Svenskarna var splittrade i frågan.

EU-parlamentet röstade på onsdagen om sin ståndpunkt i ett lagförslag om att återställa skadad natur och ekosystem i medlemsländerna. Parlamentets högerpartier med största gruppen EPP  var mycket kritiska till förslaget och försökte samla en majoritet bakom att skicka tillbaka förslaget till EU-kommissionen med krav på ett helt nytt.

Men med siffrorna 324 mot 312 och 12 som avstod avvisades det kravet i onsdagens omröstning.

Även svenskarna har varit delade i sin syn på naturrestaureringslagen som har som mål att återställa minst 20 procent av natur – land och vatten – inom EU som har skadats av människor till år 2030. Elva svenska EU-parlamentariker (M, SD, KD, C) röstade för att avvisa förslaget medan övriga tio ville behålla det (S, MP, L, V).

– Det här är en viktig revansch för alla oss som tar klimatkrisen och nödläget för den biologiska mångfalden på allvar. Det känns som att förnuftet segrade i slutändan, det är jag oerhört glad över, sade Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.

Sverigedemokraternas Charlie Weimers kallar målet att återställa 20 procent skadad natur ”helt orealistiskt” och att det ”kommer slå mycket hårt mot svenskt skogs- och jordbruk”.

Kritiker mot förslaget menar bland annat att det riskerar att frånta lantbrukare produktionsmark och därmed riskera livsmedelsförsörjningen. Andra menar att det hotar skogsnäringen

Miljöorganisationer, tusentals forskare och flera multinationella företag har ställt sig bakom förslaget.

Ståndpunkten som sådan antogs med siffrorna 336 för, 300 mot och 13 som avstod. I den omröstningen lämnade Centerpartiets sitt tidigare motstånd och röstade för förslaget. Övriga partiers ledamöter röstade på samma sätt som i omröstningen om huruvida förslaget skulle avvisas.

Förhandlingar med medlemsländerna

EU-länderna i ministerrådet har redan enats om sin ståndpunkt i förslaget. Ståndpunkten förhandlades fram av det svenska ordförandeskapet men Sverige röstade tillsammans med bland annat Italien, Finland och Polen mot den.

Att EU-parlamentet nu enats om sin hållning innebär att slutförhandlingar kan inledas för att mejsla fram lagen.

Så röstade svenskarna

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret