Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn menar att det finns sätt att runda ett ungerskt veto. Arkivbild.

Kommissionär: Vi låter oss inte utpressas av Ungern

BRYSSEL 7 november 2023

EU:s budgetkommissionär tillbakavisar medieuppgifter om att man skulle låta Ungern få del av låst EU-stöd i utbyte mot att premiärminister Viktor Orbán släpper sitt motstånd mot nya pengar till Ukraina. – Vi kan inte bli utpressade, sade kommissionär Johannes Hahn som tillade att det finns sätt att runda ett eventuellt ungerskt veto.

I december i fjol beslutade EU att frysa utbetalningar av kommande EU-stöd till Ungern med hänvisning till brister i grundläggande demokratiska och rättsstatens principer. För att få tillgång till miljardstödet måste landet leva upp till en rad villkor vilket hittills inte skett.

Parallellt hotar Ungern att blockera ett EU-beslut om att öka ett kommande stödpaket till Ukraina på 50 mlijarder euro. I budgetfrågor på EU-nivå har alla länder ett veto. För att få Ungern att slopa sitt veto skulle kommissionen enligt medierapporter vara på väg att göra en uppgörelse med den ungerske premiärministern Viktor Orbán om att frigöra delar av de frysta EU-stöden.

Detta har bekymrat EU-parlamentet som i dag tisdag ställde kommissionen till svars under en utfrågning i budget- och budgetkontrollutskotten.

– En farhåga är att EU-kommissionen än en gång kommer att svara på eventuell utpressning här, eftersom enhällighet krävs [i] översynen av EU:s flerårsbudget, sade José Manuel Fernandes, en portugisisk kristdemokratisk EU-parlamentariker.

Moritz Körner, en tysk liberal, pekade på att Ungern vid förhandingarna om EU:s nuvarande flerårsbudget och coronaåterhämtningsfonden också hotade lägga sina veton.

– Om vi beter oss som om vi ger efter för hot, då kommer Orban att fortsätta på exakt samma sätt, sade Körner.

Tillbakavisas

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn avvisade dock medieuppgifterna och vidhöll att någon sådan kompromiss med Ungern inte är aktuellt.

–Vi kan inte bli utpressade, sade Hahn under utfrågningen.

Han pekade på att den pågående processen inte är någon förhandling mellan Bryssel och Budapest utan en kravlista som måste uppfyllas.

– Dessa medel kommer inte att flöda utan de nödvändiga åtgärderna, sade Hahn.

Går att runda vetot

Johannes Hahn tillade att det finns sätt för övriga EU-länder att runda ett ungerskt veto mot Ukrainastödet.

– Vi kan hitta en lösning som bara omfattar 26 medlemsstater [men detta] är mer komplicerat. Det kan bli vissa förseningar om vi måste vidta andra åtgärder, men i slutändan är jag övertygad om att vi inte kan stoppas, sade Johannes Hahn.

Begränsade framsteg i Ungern

Den frysning av EU-pengar till Ungern som klubbades i december i fjol skedde dels inom den så kallade villkorsmekanismen. Huvudansvar för detta har budgetkommissionär Johannes Hahn som menade att Ungern gjort vissa framsteg i att leva upp till kraven, men inte tillräckligt.

– Det pågår fortfarande samtal, men ingen tillfredsställande utveckling som skulle kunna göra det möjligt för oss att göra en positiv bedömning, sade Hahn.

I den andra delen där pengar från EU:s sammanhållningsfonder till Ungern är frysta håller kommissionen på att utvärdera de ungerska åtgärderna.

– Så sent som i förra veckan drog vi slutsatsen att Ungern fortfarande inte hade gett oss tillräckligt tydlig information för att vi skulle kunna slutföra bedömningen, sade EU-kommissionär Nicolas Schmit under tisdagens utfrågning.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret