Urvattnat EU-förslag föll pladask – “De spelade ett högt spel”
STOCKHOLM 23 november 2023EU-kommissionens ambition att begränsa användandet av kemiska växtskyddsmedel har fått sig ett allvarligt avbräck. På onsdagen kastade EU-parlamentet ut förslaget efter en dramatisk omröstning där svenska politiker stod emot varandra.
Efter en rafflande omröstning där EU:s rödgröna och yttersta högern hamnade på samma sida avvisade Europaparlamentet på onsdagen nya åtgärder för att minska användningen av och risken med växtskyddsmedel.
Med röstsiffrorna 207 för (M, KD, L, C) och 299 emot (S, MP, SD, V) förkastades det framlagda kompromissförslaget.
Till Europaportalen säger Socialdemokraterna genom sin pressekreterare att de röstade emot för att “förslaget dels hade blivit så urvattnat och dessutom att det inte fanns stöd för förslaget i plenum ändå”. I stället ville de återremittera det till utskottet för vidare behandling, något som dock föll med 324 mot 292 röster.
Att förslaget inte gick tillbaka till utskottet välkomnades däremot av KD där Sara Skyttedal twittrade: “Bönderna kan andas ut. Inga bindande orealistiska krav på minskad användning av växtskyddsmedel.”
Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner är dock kritisk.
– De spelade ett högt spel. S, MP och V gjorde en vild chansning om att de skulle få en andra chans att förhandla fram något som passade dem bättre, men det misslyckades. M och KD röstade först ja till det som låg till bordet, sen när den gröna rapportören gör sin chansning [genom att föreslå] att skicka tillbaka allt till miljöutskottet så passar de på att rösta så att parlamentet nu står helt utan förslag, säger Wiesner. Hon menar å sin sida att parlamentet stoppat en lagstiftning “som skulle ha inneburit både miljövinster och stora fördelar för det svenska lantbruket.”
Men svenska bönder kanske ändå inte kan andas ut eller känna sig snuvade på en bra uppgörelse. I dag torsdag sade EU-kommissionen att “lagstiftningsprocessen inte är över” eftersom ministerrådet som är medlagstiftare inte sagt sitt. Det betyder att förslaget i någon form kan komma tillbaka till parlamentet för ny behandling.