Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Carina Ohlsson (S) och Jessica Polfjärd (M).

Viktig vecka för klimat och miljö i EU-parlamentet

BRYSSEL 17 november 2023

I nästa veckas plenarsession ska EU-parlamentarikerna ta ställning i en rad klimat- och miljöfrågor.

EU-parlamentarikerna röstar som sina ståndpunkter om bland annat nya regler för förpackningar, bekämpningsmedel och utsläpp från lastbilar inför kommande slutförhandlingar med medlemsländerna i ministerrådet.

– Vi kommer ha en väldigt tung [miljö- och klimat]agenda. Jag skulle tro att det är en av de tyngsta sen vi förhandlade hela klimatpaketet, sade moderata EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd under en pressträff på fredagen.

Kommissionen lade för ett år sedan fram ett förslag om att göra det lättare att återanvända och återvinna förpackningar men också att minska antalet onödiga förpackningar och avfall. Polfjärd pekar på att reglerna i de olika EU-länderna på området i dag är fragmenterade.

– I grund och botten är det bra för att vi vill ha en spelplan i Europa som är mer sammanhållen, sade Jessica Polfjärd som pekade på att förpackningsindustrin är den industri som använder mest plats.

Hon är dock kritisk till ett direkt förbud mot engångsprodukter.

– Vi tycker att det finns en möjlighet även för branscherna att själva vidta åtgärder när det kommer till det här. Frågan är om det behöver göras lagstiftningsmässigt, sade Polfjärd.

Ledamöterna väntas bland annat vilja förbjuda försäljning av mycket tunna plastbärkassar om de inte är nödvändiga av hygieniska skäl. De vill också förbjuda PFAS och bisfenol A i livsmedelsförpackningar men göra det möjligt för konsumenter att ta med egna behållare för mat och dryck vid avhämtning.

Socialdemokratiska EU-parlamentarikern Carina Ohlsson ser omröstningen som en möjlighet att införa ett europeiskt pantsystem som enligt henne är ett av partiets vallöften.

– Det ser ju också nu utan att kunna bli verklighet, sade Ohlsson.

Ledamöterna ska också enas om en gemensam förhandlingsposition om ett förslag som ska göra det lättare för konsumenter att reparera trasiga varor även efter att garantin har gått ut. Parlamentet väntas bland annat kräva att återförsäljare lånar ut ersättningsprodukter under reparationsperioden.

I nästa vecka röstar EU-parlamentet även om sina positioner i ett förslag om att minska användningen av kemiska växtskyddsmedel med minst 50 procent och ett totalförbud i känsliga naturområden och i grönområden i städer. Moderaternas Jessica Polfjärd är i grunden positiv till förslaget men pekar på att Sverige redan kommit långt med att minska användningen av bekämpningsmedel.

– Från ett svenskt perspektiv så har vi tyckt att det här är lite orättvist. Sverige och de nordiska länderna är de som använder sig av minst bekämpningsmedel, sade Polfjärd som räknar med en stor diskussion innan man når en gemensam ståndpunkt.

I slutet av november inleds FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai och EU-parlamentarikerna ska ta ställning till vilken linje de anser att EU bör driva. Senast 2025 vill de se ett stopp för subventioner till fossila bränslen.

Inför EU-valet

Parlamentet röstar också om en rad förslag med bäring på nästa års EU-val. De vill bland annat ha en bindande överenskommelse med Europeiska rådet som samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer om hur nästa ordförande för kommissionen ska tas fram. Andra förslag handlar om att öka valdeltagandet.

Inför internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor på lördag i nästa vecka hålls även en debatt på temat i nästa veckas plenarsammanträde.

– Varje vecka mördas det ju tyvärr femtio kvinnor i Europa av en man hon har eller har haft en relation med så det är ju viktigt att lyfta de här frågorna, sade Carina Ohlsson.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret