Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikören Fredrik Sjögren, Svenskt Näringsliv, vill sända ett SOS till nästa EU-kommission – "Strengthen Our Single Market". Syftet är att genom en bättre fungerande inre marknad stärka unionens konkurrenskraft och dess plats i den globala ekonomin.

Gästkrönika: SOS – stärk konkurrenskraften

21 december 2023 | Fredrik Sjögren

Det är hög tid att säkra EU:s plats i den globala ekonomin. Men det kräver en stärkt konkurrenskraft som bara en fördjupning av EU:s inre marknad kan ge. Näringslivsorganisationer i EU sänder därför ut ett SOS till nästa EU-kommission – "Strengthen Our Single Market". Det skriver gästkrönikören Fredrik Sjögren, Svenskt Näringsliv.  

År 2024 kommer på ett par sätt bli avgörande för EU:s utveckling de närmaste åren. När ett nytt Europaparlament ska väljas och en ny EU-kommission tillsättas står vi inför ett vägskäl mellan ett EU som blickar inåt och ett öppet EU som utnyttjar och förädlar sina främsta styrkor, mellan ett EU som tror på företagens förmåga att driva på den gröna och digitala omställningen och ett EU präglat av statsintervention i marknaden. 

Prioritera konkurrenskraften

Fokus måste ligga på tillväxt genom öppna och konkurrensutsatta marknader för att möta våra stora samhällsutmaningar. Därför har Svenskt Näringsliv tagit initiativ till Europe Unlocked – en satsning för att få nästa EU-kommission att i ord och handling prioritera EU:s konkurrenskraft.

Nuvarande EU-kommission har haft en tuff uppgift mot bakgrunden av utvecklingen i omvärlden. Ursula von der Leyens kommission har levererat både vaccinuppköp, återhämtningsfond och sanktionspaket mot Ryssland, men von der Leyen har också kommit att bli något av en symbol för ett toppstyrt EU där både mängden och hastigheten i lagstiftningsarbetet innebär utmaningar för näringslivet. Det är heller ingen hemlighet att EU:s konkurrenskraft har halkat efter under de senaste tjugo åren samtidigt som Kina och USA går om och drar ifrån.

Innehåll och praktisk handling

Det svenska EU-ordförandeskapet våren 2023 lyfte framgångsrikt behovet av konkurrenskraft. En ny strategi finns nu på plats för första gången på över tio år, men den behöver fyllas med innehåll och omsättas i praktisk handling.

En stor del av svaret blir att förstärka och fördjupa EU:s inre marknad, med utgångspunkt i att värna öppna och konkurrensutsatta marknader. Nu, genom initiativet Europe Unlocked, sänder en koalition av likasinnade näringslivsorganisationer från olika europeiska länder ut ett SOS till nästa EU-kommission – "Strengthen Our Single Market". 

I detta arbete bör fokus ligga på att säkra ökade handelsmöjligheter inom och utanför EU, en marknadsdriven grön omställning, digitalisering för konkurrenskraft, förbättrad kompetensförsörjning, inte minst via ökad rörlighet inom EU, och regelförbättring.

Europe Unlocked lanserades nyligen och kommer fram till nästa höst ta initiativ till en rad aktiviteter och dialog. En hel del av detta kommer ske i Bryssel men också i några utvalda huvudstäder. Vi samarbetar med tankesmedjor för att ta fram kunskapsunderlag som förhoppningsvis ger vägledning till nästa EU-kommission när den formulerar sitt politiska program för de kommande fem åren.

Vår plats i den globala ekonomin

År 2024 behöver EU ställa kompassen mot öppenhet, tillväxt och konkurrens. Vi kommer arbeta för att Europe Unlocked blir den nödvändiga injektionen av dynamik och engagemang som EU behöver för att låta konkurrenskraften blomstra på nytt. 

En starkare, mer konkurrenskraftig union är inte bara möjlig – den är nödvändig för att säkra vår plats i den globala ekonomin och för att möta de gemensamma samhällsutmaningarna.

Fredrik Sjögren
Gästkrönikör
Policyansvarig för EU-frågor på Svenskt Näringsliv. 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret