Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-minister Jessika Roswall (M) sade på torsdagen att EU mycket väl kan ta in nya medlemmar och vara funktionsdugligt utan att ändra fördraget. Arkivbild.

EU-minister Roswall: Det behövs inga fördragsförändringar

STOCKHOLM 26 januari 2024
Uppdaterad: 28 januari 2024

Den svenska regeringen avvisar alla tankar på att reformera EU:s fördrag i samband med att EU utvidgas med nya medlemsländer. Det sade EU-minister Jessika Roswall (M) i en riksdagsdebatt på torsdagen. MP, L och SD vill dock gärna se fördragsförändringar.

I en frågestund i riksdagen på torsdagen tog Ludvig Aspling (SD) upp frågan med regeringen huruvida EU:s fördrag måste ändras, som Europaparlamentet vill, för att EU ska kunna fungera även efter utvidgningen med flera nya medlemsländer. Några fördragsförändringar var dock inte aktuella för svensk del meddelade EU-ministern.      

– Min uppfattning är att Lissabonfördraget är utvidgningssäkert det vill säga att det håller för [att ta in flera nya medlemmar i EU]. I rådet [till skillnad från Europaparlamentet] finns ingen aptit för fördragsändringar, vi har inte tid med det och det finns inga behov av fördragsförändringar, sade EU-minister Jessika Roswall (M).

305 mot 305

När Europaparlamentet i november ställde sig bakom kravet på fördragsändringar var det lika många som stödde förslaget, 305 ledamöter, och som röstade emot eller lade ner sina röster, 305 ledamöter. Eftersom de icke positiva ledamöterna var uppdelade i 276 nejröster och 29 som avstod gick resolutionen igenom. Av de svenska partierna var det bara Miljöpartiet och Liberalerna som stödde förslaget. På Sverigedemokraternas landsmöte i Västerås samma månad tog dock partiet ställning för omfattande fördragsförändringar.

Vill se olika ändringar av fördraget

EU-parlamentet vill bland annat införa ett tvåkammarsystem med mer makt till parlamentet, skrota flera veton för medlemsländerna, göra det möjligt för parlamentet att lägga fram lagförslag och stärka dess roll i förhandlingar om unionens flerårsbudget. De vill dessutom döpa om kommissionen till ”Europeiska verkställande myndigheten” och att det är EU-parlamentet som nominerar kandidaten till ordförandeposten. De två EU-ordförandena för Europeiska rådet och EU-kommissionen föreslås slås ihop till en "president".

Sverigedemokraterna å sin sida vill ha ett helt annat EU än det som finns idag, något som kräver stora fördragsförändringar. Enligt partiets “Principer för EU-politik” ska EU:s uppgifter och makt minskas väsentligt och flera EU-beslut som länderna i dag tar med kvalificerad majoritet ska istället tas med krav på enhällighet, det vill säga en utvidgad vetorätt för medlemsländerna.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret