Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel och Ungerns premiärminister Viktor Orbán i samband med torsdagens EU-toppmöte.

Ungern backade – Ukraina får EU-stöd

BRYSSEL 1 februari 2024

Ungerns premiärminister Viktor Orbán backade från sitt veto mot en ny EU-fond till Ukraina. Det betyder att Ukraina nu får hjälp att stärka sin krigshärjade ekonomi.

Redan innan torsdagens  EU-toppmöte kommit igång hölls ett särskilt möte för att försöka få med Ungern bakom EU:s föreslagna Ukrainafond på 50 miljarder euro.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien hade först ett enskilt möte med Ungerns Viktor Orbán. Det mötet ska enligt Politico sedan ha utvidgats till andra ledare som Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Polens premiärminister Donald Tusk och Belgiens premiärminister Alexander De Croo. I synnerhet ska Italiens premiärminister Giorgia Meloni ha varit avgörande bakom att övertyga Orbán.

– Jag anser att detta beslut sänder ett budskap till ukrainarna och visar vår beslutsamhet att vara fullständigt mobiliserade för att stödja deras frihet, för att stödja deras framtid, sade Charles Michel efter beslutet.

– Jag tror att dessa 50 miljarder euro för fyra år också sänder ett mycket starkt budskap till Putin, strax före tvåårsdagen av hans brutala invasion, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Från statsminister Ulf Kristerssons X-konto kom följande uttalande.

"Vi har äntligen nått en överenskommelse om ett flerårigt ekonomiskt stöd till Ukraina. EU visar enighet och ansvarstagandet. Viktigt i denna svåra tid."

Enligt uppgörelsen ska Europeiska rådet, som samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer, varje år hålla en debatt om stödfondens implementering. EU-kommissionen ska "vid behov" uppmanas göra en översyn av fonden i samband med nästa kommande flerårsbudget. Ungern hade krävt att få ett årligt veto mot stödfonden, något som alltså inte ingår i torsdagens uppgörelse. 

På en journalistfråga efter mötet om huruvida Viktar Orbán hade fått några löften om att de miljarder i EU-stöd som hålls inne med hänvisning till brister i demokratin i Ungern kommer frigöras i utbyte mot att säga ja till Ukrainafonde svarande Ursula von der Leyen med ett tydligt nej.

– [Dessa frysta stöd] har inget med Ukrainafonden att göra. Detta bekräftades i dag, sade von der Leyen.

 

BESLUTADE DOKUMENT

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret