Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Johan Nissinen (SD) varnar för att en eventuell WHO-rekommendation i veckan om att förbjuda vitt snus, inom några år kan komma tillbaka som en oönskad EU-lag.

Debatt: Hindra ett snusförbud i EU – Sverige måste agera

Johan Nissinen (SD) 5 februari 2024

När det globala tobakspolitiska ramverket i veckan ska förhandlas i Panama, måste Sverige agera för att inte EU på mötet ska verka för en förbudslinje mot vitt snus. Det skriver Europaparlamentariker Johan Nissinen (SD).

I torsdags kom hälsokommissionären Stella Kyriakides till Europaparlamentet för en utfrågning i folkhälsoutskottet. I egenskap av ledamot där frågade jag henne om hon kan, efter nyårshelgens skriverier, lova det svenska folket att inte verka för ett förbud mot vitt snus. Det svar jag fick var att frågan håller på att utvärderas. På EU-språk betyder det att ett förbud övervägs men att man inte vill berätta det. 

Därför krävs ett resolut agerande av Sverige den här veckan då det globala tobakspolitiska ramverket ska förhandlas i Panama, för att inte EU ska lura oss på det vita snuset genom att verka för en förbudslinje där.

Den globala tobakspolitiken

Många känner till COP28, det globala klimatmöte som hölls i Dubai. Mindre känt är COP10, ett liknande forum som sker i Panama den här veckan där delegater från världens länder möts för att förhandla om den globala tobakspolitiken, under värdskap av Världshälsoorganisationen WHO. Här spelar EU en huvudroll genom att ha koordinerat alla EU-länders position och förhandla utifrån den på mötena. Men Sverige är även på plats med en egen delegation.

EU-kommissionens arbete på det tobakspolitiska området kan enkelt summeras som en total katastrof. Sättet katastrofen har utvecklats på har många likheter med andra politikområden. Det börjar med fullständigt orealistiska målsättningar, i detta fall ett tobaksbruk på EU-nivå om 5 procent 2040 (mot dagens dryga 18 procent), och slutar med absolut ingenting i takt med att alla politiska förslag och utredningar möter verkligheten.

Förslag skjuts upp till efter EU-valet  

Den utvärdering av tobakspolitiken som skulle vara klar i slutet av 2023 har nu skjutits upp till efter EU-valet. Det förslag till regelverk för rökning i offentliga miljöer som skulle komma den här veckan försvann lika plötsligt från EU-kommissionens dagordning och inga tydliga besked om vad som hänt har getts. 

För den som har följt debatten är det dock ingen överraskning. Kommissionen vet att den förbudslinje man vill tillämpa är mycket impopulär bland EU:s medborgare. Att ”visa handen” inför valet skulle gynna partier, såsom mitt eget, som är tydliga med att politik bör fattas nära medborgarna och att aptiten för pekpinnar är liten.

Sverige nära mål för rökning

Det enda land som idag är i närheten av målet om 5 procents rökning är Sverige. Det beror huvudsakligen på att vi har skiftat från cigaretter till snus och därigenom radikalt minskat rökningens skadeverkningar. Denna modell ses dock snarare som ett hot än en möjlighet för EU:s byråkrater, som föredrar förbud.

Det vore därför en stor fjäder i hatten för EU-kommissionen om man på COP10 enas om att verka för ett globalt förbud mot vitt snus. Den demokratiska processen kringgås och när ett nytt tobaksdirektiv presenteras 2026 kan ett förbud introduceras med hänvisning till att EU bör följa de globala riktlinjerna, samtidigt som ett förbud rullar ut bland övriga världens länder och nekar folk chansen att byta ciggen mot en prilla, samtidigt som svenska exportjobb går om intet.

Den svenska delegationen behöver agera resolut mot alla tankar på ett globalt förbud mot vitt snus och säkerställa att EU inte lurar oss. Här krävs tydliga besked från regeringen om var förväntningarna ligger.

Det vita snusets framtid är en fråga för det svenska folket. När dess framtid i EU klubbas bör svenska folkvalda sitta med vid bordet, allra helst en pålitlig sverigedemokrat.

Johan Nissinen
EU-parlamentariker 
Sverigedemokraterna

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret