Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Vänsterpartiets förstanamn i EU-valet Jonas Sjöstedt i ifrågasätter Liberalernas dubbla inställning till Viktor Orbáns Ungern.

Debatt: Liberalerna måste ge ETT besked om Ungern

Jonas Sjöstedt (V) 19 februari 2024

Det är stor skillnad på hur de borgerliga Tidöpartierna i Bryssel och Stockholm agerar mot Ungern och dess bristande demokrati. I Bryssel är de uttalade Orbánkritiker, i Stockholm är de passiva tillsammans med SD.  Liberalernas agerande är ett särskilt mysterium. Medan partiets förstanamn i EU-valet Karin Karlsbro stödjer förslag som ytterst kan ta bort Ungerns rösträtt i rådet, avfärdas det av andranamnet Anna Maria Corazza Bildt. Det är dags att Liberalerna reder ut sin syn på Orbáns Ungern. Det skriver EU-kandidaten Jonas Sjöstedt (V).

I över ett decennium har Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans regering trampat på demokratin, allvarliga inskränkningar har skett i medias frihet, rättsstaten och den akademiska friheten. Rättigheter för minoriteter har beskurits och den öppna rasismen flödar. Genom Orbáns lojalitet med Rysslands president Vladimir Putin utgör Ungerns regering ett hinder för EUs stöd till Ukraina. Först efter att mycket hårt tryck hade satts på Orbán godkändes det senaste stora stödpaketet för Ukraina av EU. 

Det är helt orimligt att en auktoritär ledare som Orbán som år efter år inskränker demokratin samtidigt fortsätter få EU-stöd och kan utöva makt i EU. Ickedemoktatin Ungern har genom sina röster i rådet direkt makt över lagstiftning som gäller i Sverige. Det är också uppenbart att EU-medel missbrukas av Ungern och används för att belöna de som är lojala mot Orbán.

Konkreta åtgärder krävs

Vänsterpartiet har i flera år förslagit att EU vidtar konkreta åtgärder mot den ungerska regeringen. Ungern bör varken få ekonomiska bidrag, ha kvar sin rösträtt i ministerrådet eller kunna inneha EU:s ordförandeskap nästa halvår så länge landet inte lever upp till kraven på en demokrati. 

Sverigedemokraterna är det mest Ungernvänliga partiet i Sverige. Många SD-are har öppet uttryckt sin beundran för Orbáns styre. SD stödjer aldrig ställningstaganden där EU-parlamentet kritiserar bristen på rättsstat och demokrati i Orbáns Ungern. SD styr den svenska regeringens politik, följaktligen har regeringen inte agerat för att ta ifrån Ungern rösträtten i rådet eller det kommande ordförandeskapet i EU. Det finns en risk att även EU-parlamentet får en majoritet av extremhöger, rasister och traditionell höger efter valet till EU-parlamentet. Det skulle minska möjligheterna att sätta press på Ungern.

När EU-parlamentet senast röstade om Ungern den 18 januari låg flera konkreta förslag på bordet. Ett av de viktigaste förslagen, som också gick igenom, uppmanade medlemsländerna att pröva om Ungern lever upp till EU:s värderingar enligt artikel 7.2 i EU-fördraget. Gör Ungern inte det kan landet förlora sin rösträtt i ministerrådet. Alla svenska ledamöter utom SD och den politiske vilden (tidigare SD:aren) Peter Lundgren röstade för förslaget. De borgerliga partierna agerar därmed annorlunda i Bryssel än i Stockholm. 

Liberalt mysterium

Liberalernas agerande är ett särskilt mysterium. I retoriken är de hårda i sin kritik mot Ungerns agerande. Men i regeringen följer de lydigt SD-linjen och vill inte ta ifrån Ungern rösträtten i rådet eller ordförandeskapet i rådet hösten 2024. I Bryssel röstar dock partiets parlamentariker Karin Karlsbro för de förslagen. 

Karlsbro har därmed en annan position än partiet på hemmaplan. Hon agerar också annorlunda än deras andranamn på valsedeln inför EU-valet, Anna Maria Corazza Bildt, som i debatt med mig avfärdat tanken på att ta ifrån Ungern rösträtten i rådet. 

Har Liberalerna olika politik om Ungern beroende på om de är i Sverige eller Bryssel? Har deras toppkandidater olika åsikter i dessa avgörande frågor? Det är nog dags att Liberalerna reder ut hur de ser på Orbáns Ungern.

Jonas Sjöstedt (V)
Kandidat i EU-valet 2024

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret