Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv, lyfter fram, inför EU-valet, att det behövs en stark svensk röst i EU för en inre marknaden som är väl rustad för framtiden.

Gästkrönika: Sverige behöver röster för tillväxt och välstånd

16 februari 2024 | Asees Ahuja

Det är bra för Sverige om EU-valet ger starka förespråkare för ett mer konkurrenskraftigt EU, en öppnare internationell handel och goda förutsättningar för näringslivet att driva klimatomställningen. Det skriver gästkrönikören Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv.  

I EU-valet den 9 juni ska  21 svenska ledamöter väljas till Europaparlamentet.

Tillsammans med företrädarna för medlemsländernas regeringar i EU:s ministerråd har Europaparlamentet ett ansvar att fatta beslut om nya lagar i EU. EU-valet är därför ett viktigt tillfälle där alla svenskar har möjlighet att påverka EU:s framtida inriktning.

En stark svensk röst för tillväxt och välstånd

Europeiska unionen är inte bara Sveriges viktigaste marknad utan allt oftare också Sveriges viktigaste lagstiftare. Tre fjärdedelar av all vår handel sker med övriga EU-länder på EU:s inre marknad och ungefär 600 000 jobb i Sverige stöds tack vare vår export inom den inre marknaden. 

Svenska företag har via EU kunnat växla upp på den större gemensamma marknaden som EU i mångt och mycket har blivit. Detta skapar tillväxt och välstånd inom EU och i Sverige.

Samtidigt återstår en hel del hinder för att EU:s inre marknaden ska fungera fullt ut. Unionen behöver utvecklas i en riktning som är mer gynnsam för alla företag och individer att verka på EU:s inre marknad. Det gemensamma regelverket måste skapa tydliga och förutsägbara spelregler för att främja en väl fungerande konkurrens och som ger utrymme för ny teknik och innovation. Ytterst handlar det om att EU måste bli mer konkurrenskraftigt och stärka sin position i den globala ekonomin och i världen.

För oss på Svenskt Näringsliv är det viktigt att det finns en stark svensk röst i EU för en inre marknaden som är väl rustad för framtiden, som bidrar till öppenhet i internationell handel även i ett förändrat geopolitiskt läge, ökad digitalisering och teknikutvecklingen som en motor för tillväxt, goda förutsättningar för näringslivet att driva klimatomställningen, och möjligheten att attrahera och behålla talanger. Här kan de svenska Europaparlamentarikerna ta på sig ledartröjan och göra skillnad.

En faktabaserad debatt

Intresset och stödet för EU i Sverige är högt. Enligt en undersökning svarade 74 procent av de tillfrågade i Sverige att de inte tror att Sverige skulle kunna möta framtiden på ett bättre sätt utanför EU. 70 procent anger också att de troligtvis kommer rösta vid nästa EU-val. Därför vill vi på Svenskt Näringsliv bidra till en saklig och faktabaserad debatt om EU:s utveckling i en riktning som är gynnsam för små- och stora företag att verka på EU:s inre marknad. 

Genom att vara starka förespråkare för ett konkurrenskraftigt och ekonomiskt starkt EU kan våra folkvalda i Europaparlamentet säkerställa att svenska intressen tillvaratas och att unionen utvecklas i en riktning som gynnar alla i Sverige.

Asees Ahuja
Gästkrönikör
Director EU Policy på Svenskt Näringsliv

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret