Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen väntas presentera sin strategi för försvarsindustrin den 27 februari.

von der Leyen: EU:s och Ukrainas försvarsindustrier måste samarbeta mer

BRYSSEL 6 februari 2024

Ukrainas försvarsindustri- och förmågor bör integreras i EU. Det vill kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. – Ukraina är en framtida medlem av vår Europeiska union. Så landet måste komma mycket närmare oss även på försvarsområdet, sade Ursula von der Leyen.

I slutet av februari väntas kommissionen lägga fram en strategi för försvarsindustrin i EU. I en debatt i EU-parlamentet med anledning av den annalkande tvåårsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen delar av innehållet.

– När vi blickar framåt måste vi se Ukrainas försvarsförmåga som en del av vår egen försvarsförmåga. Vi måste se Ukrainas försvarsindustri som en del av vår egen försvarsindustri, sade von der Leyen.

Hon vill att Ukraina stegvis integreras i vissa av EU:s försvarsprogram.

– Detta skulle inte bara hjälpa oss att tillgodose Ukrainas försvarsbehov, det skulle också uppmuntra konvergens och gemensam planering mellan våra militärer och försvarsindustrier. Ukraina är en framtida medlem av vår Europeiska union. Så landet måste komma mycket närmare oss även på försvarsområdet, sade Ursula von der Leyen.

EU-länderna har hittills tränat över 40 000 ukrainska soldater och tillhandahållit 28 miljoner euro i militär utrustning. Men målet om att ge Ukraina en miljon artillerigranater väntas uppnås först i slutet av året.

Många EU-parlamentariker krävde under debatten att mer görs för att hjälpa Ukraina, både finansiellt och militärt.

– Vi har gjort för lite för att stödja Ukraina. Ukraina förtjänar ett långsiktigt stöd från hela EU, sade Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner.

Från estländska parlamentariker kom krav på att alla EU-länder ska bidra med 0,25 procent av sin samlade ekonomi till Ukraina motsvarande 120 miljarder euro årligen.

– Detta är för vår egen säkerhet och livsstil, sade Riho Terras, en estländsk kristdemokrat.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret