Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) vill se ett större svenskt och europeiskt stöd till Ukraina i kriget mot den ryska invasionen.

Andersson om Ukrainastödet: Vi behöver satsa mycket mycket mer

STOCKHOLM 8 mars 2024

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) vill att EU och Sverige ska göra betydligt mer för att hjälpa Ukraina mot Ryssland. I synnerhet i fall USA:s  stöd uteblir.

– Det kommer att kosta pengar. Men det är en strid vi måste ta, sade Magdalena Andersson.

På torsdagen upprepade oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) sitt tidigare krav på att Sverige ska skicka jas-plan till Ukraina och att räntan på ryska tillgångar i europeiska banker ska användas för att stötta Ukraina.

– Det är helt möjligt att vi i Europa producerar tillräckligt mycket med vapen och ammunition så att Ukraina ska kunna hålla ryssen stången på slagfältet. Det är ett jobb som måste göras, sade Magdalena Andersson till SVT-programmet 30 minuter

Hon lyfte även fram det amerikanska stödet som “väldigt, viktigt för Ukraina” men om det skulle utebli med Donald Trump som ny president, då måste Europa göra mer.

– Det kommer att kosta pengar. Men det är en strid vi måste ta, sade Magdalena Andersson och tillade: Vi behöver satsa mycket, mycket mer här i Europa.

I SVT-programmet fanns ett inslag där hon skulle placera fotot på sig själv bland övriga partiledare på en skala mellan mer eller mindre makt till EU. Där gav Magdalena Andersson ett oväntat svar. 

Först pekade hon ut sin plats bredvid Sverigedemokraten Jimmie Åkesson längst ut på ena kanten för att markera att ingen ny makt ska flyttas från Sverige till EU. Men därefter, till programledarens förvåning, ställde hon sin bild helt på andra änden av skalan för att markera behovet av vad hon menar är ett starkt och enat EU, se bild.

– Vi lever i en tid då sammanhållningen i EU är avgörande för vår kontinents framtid. Ett splittrat EU kommer aldrig att kunna stå upp mot Ryssland och det är farligt för Sverige, sade Andersson.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret