Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den 6-9 juni hålls val till Europaparlamentet i de 27 medlemsländerna. Arkivbild.

Valprognos: Ökat gap mellan Europas konservativa och socialdemokrater

BRYSSEL 19 mars 2024

Stödet för den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen ökar samtidigt som stödet för dess största motståndare, socialdemokratiska S&D, minskar. Det visar den senaste prognosen inför EU-valet.

Valopinionsinsamlaren Europe Elects tar i samarbete med EU-tidningen Euractiv fram en prognoser inför EU-valet i juni.

Den senaste, som bygger på uppgifter fram till den 13 mars, visar på en uppgång för partier som tillhör den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen i EU-parlamentet jämfört med tidigare mättillfällen. I EPP sitter Moderaterna och Kristdemokraterna.

Stödet för partier som tillhör den näst största partigruppen, socialdemokratiska S&D, fortsätter dock att minska.

Jämfört med mandatfördelningen i dag är dock stödet för EPP-partierna i det närmaste oförändrat. Störst tapp i opinionen gör dock den gröna respektive den liberala gruppen. Framåt går i stället den nationalistiska ID-gruppen vilket, om än i mindre mån, även den nationalkonservativa ECR-gruppen där Sverigedemokraterna sitter.

De tre mittengrupperna EPP, S&D och liberala RE får alltjämt en majoritet av stödet, enligt prognosen. De tre grupperna har historiskt sett ofta samarbetat för att få fram positioner som en majoritet av ledamöterna kan stödja.

Tolkas med försiktighet

Sammanställningen bygger delvis på nationella opinionsundersökningar där specifikt EU-valet efterfrågas. Men eftersom sådana sonderingar ännu är ovanliga baseras prognosen i stället främst på nationella sonderingar om inrikespolitik. Prognosen bör därför tolkas med viss försiktighet då resultatet i nationella parlamentsval inte sällan skiljer sig från hur invånarna röstar i EU-val.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret