Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s talesperson i utrikes frågor Peter Stano och utrikeschefen Josep Borrell. Arkivbild.

EU kritiserar Georgiens planer på att begränsa demokratin

STOCKHOLM 5 april 2024

EU-kandidaten Georgien vill att organisationer och medier i landet som får ekonomiskt stöd från utlandet ska märkas som “agenter för utländskt inflytande”. Förslaget som är riktat mot oppositionen och civilsamhällets inflytande möter hård kritik från EU.

För ett år sedan stoppade folkliga protester den georgiska regeringens planer på att märka välgörenhetsorganisationer, påtryckningsgrupper och oppositionella medier, som får finansiering från utlandet, som “agenter för utländskt inflytande”. 

Liknande lagstiftning har tidigare införts i Ryssland och Ungern och är på gång i Slovakien som ett sätt att begränsa oppositionen och civilsamhällets inflytande. 

På onsdagen återlanserade regeringen förslaget vilket fått EU att reagera. I ett uttalande på torsdagen påminde EU:s talesperson i utrikesfrågor, Peter Stano, Georgien att landet så sent som i december fick kandidatlandsstatus är förpliktigade att låta civila samhället verka fritt.

“Att skapa och upprätthålla en gynnsam miljö för det civila samhällets organisationer och säkerställa mediefrihet är kärnan i demokratin. Det är också avgörande för EU-anslutningsprocessen”, heter det i uttalandet.

I förra veckan föreslog den georgiska regeringen grundlagsändringar för att begränsa hbtq-rättigheterna, rapporterar Deutsche Welle. Bland annat vill de endast tillåta äktenskap som "en förening av en enda genetisk man och en enda genetisk kvinna."

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret